Nederland verbiedt gebruik van smartphone op de fiets

Wie op de fiets met een smartphone in de weer is, is altijd afgeleid.
iStock Wie op de fiets met een smartphone in de weer is, is altijd afgeleid.
Vanaf 1 juli is het in Nederland verboden om nog een smartphone te gebruiken tijdens het fietsen. Wie betrapt wordt op telefoneren of het schrijven van een sms'je moet een boete betalen van 95 euro. 

De Nederlandse minister van Justitie Ferdinand Grapperhaus noemt het gebruik van een mobieltje op de fiets gevaarlijk. "We zullen de mensen duidelijk maken dat dit de nieuwe norm in het verkeer is en dat we streng zullen controleren.”

De maatregel moet het aantal verkeersslachtoffers terugdringen. Het verbod was eind 2017 aangekondigd. In 2017 waren er bij onze noorderburen 207 dodelijke ongevallen met fietsers. Experts schatten dat bij een kwart van de ongevallen met fietsers het gebruik van een smartphone de oorzaak is. Eén op de vier in Nederland gebruikt tijdens het fietsen ook het mobieltje om te telefoneren of naar muziek te luisteren.

Strafbaar in ons land
Sinds 2002 is het in Nederland verboden tijdens het besturen van een motorvoertuig, bromfiets of gehandicaptenvoertuig een telefoon vast te houden. In 2009 kwam dat verbod er ook voor snorfietsen. Een automobilist die wordt gepakt met een mobiel in de hand moet 240 euro boete betalen.

In ons land is gsm’en op de fiets al langer strafbaar. Wie betrapt wordt, moet een boete van honderd euro betalen.
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erik van looveren

  Hoopgevend: over 10 jaar in België ook. De boete gewoon X 10 doen, anders werkt het toch niet

 • Danny Vervalle

  Is toch verboden voor alle bestuurders, dus ook voor fietsers. Maar controle: nul.

 • PLANCKAERT Johan

  100 % terecht. ook in de wagen verbieden, ook handenvrij bellen, levensgevaarlijk!!

 • Cor Dierckx

  Ja dat land staat nu eenmaal 50 jaar voor op ons, en de reden daar hebben ze een regering.

 • Tina Colpaert

  Iedereen veel zwaarder boetes geven of met "gewone"wagens volgen elke dag heen en terug naar mijn werk spot ik er zeker 10 fietsers voetgangers zonder besef dat ze leven en automobilisten die met hun leven wat mij niks kan schelen maar ook met mijn leven spelen op snelwegen!