Nederland trekt ambassadeur in Turkije officieel terug

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra.
ANP De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra.
Nederland trekt zijn ambassadeur in Turkije officieel terug nu gesprekken met Ankara over het conflict tussen beide landen nog geen oplossing hebben opgeleverd. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. De relaties raakten vorig jaar verzuurd in aanloop naar het referendum over een uitbreiding van de macht van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Volgens het Nederlandse buitenlandministerie is er "vooralsnog geen zicht op normalisatie van de bilaterale betrekkingen". De Nederlandse ambassadeur Kees van Rij had al sinds vorig jaar maart geen toegang tot Turkije.

"De recente gesprekken boden een kans voor Turkije en Nederland om weer nader tot elkaar te komen, maar we zijn het niet eens geworden over de manier waarop normalisatie zou moeten plaatsvinden", zegt minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken.

"Nazisme en fascisme"

De relatie tussen Den Haag en Ankara kwam in maart vorig jaar zwaar onder druk te staan. Twee Turkse ministers wilden in Nederland campagne voeren voor een Turks referendum, tegen de zin van Nederland. Het vliegtuig met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken mocht niet landen en de Turkse minister van Familiezaken moest het land onder politiebegeleiding verlaten.

Turkije eiste excuses van Nederland en de Nederlandse ambassadeur mag sindsdien niet terugkeren naar zijn post in Ankara. President Erdogan beschuldigde Nederland onder meer van nazisme en fascisme.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat zolang Nederland geen ambassadeur in Turkije heeft, Den Haag ook geen nieuwe Turkse ambassadeur in Nederland zal toestaan. "Deze boodschap is aan de Turkse zaakgelastigde in Den Haag overgebracht. Hiermee is ook een pauze in de gesprekken met Turkije gekomen", aldus het ministerie.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Diederik Damen

  Overschot van gelijk, we hoeven niet alles te pikken wat die gek daar in Turkije raaskalt. Ook zeer goed dat we de Turkse ambassadeur retour sturen, laat ze eerst maar is onze waarden leren respecteren, kunnen we daarna misschien nog is kijken of we eventueel weer vertegenwoordigt willen zijn in dat land

 • Tarik Akan

  Pff, Nederland moet ook eens laten zien dat het leeft. De ambassade is reeds een jaar onbemand, nu komen ze hiermee ook nog eens op het nieuws.

 • Christine Laevers

  Als Nederland geen ambassade meer heeft in Turkije, gaan de Nederlanders misschien goed nadenken om nog een kitchvakantie te boeken in Turkije. Erdogan isoleert zichzelf, veel go go go zal er op termijn niet mogelijk zijn.

 • chris moerman

  goed gedaan Nederland ! wanneer volgen wij in België ? of zijn onze politiekers weer te bang om iets te doen voor hun riante lonen ?

 • Simon Deruyter

  Goed zo. Heel Europa moet de relaties verbreken zolang die zot aan de macht blijft