Nederland telt stemmen met de hand uit vrees voor hackers

anp
Nederland gaat bij de komende verkiezingen, op 15 maart, alle stemmen met de hand tellen uit vrees voor hackers. Dat heeft de Nederlandse minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk bekendgemaakt. De "onveilige" software wordt nochtans al acht jaar gebruikt om de uitslag van de verkiezingen te berekenen.

De Nederlandse overheid gaat over tot actie, omdat de vrees groeit dat de verkiezingen gehackt kunnen worden. De afgelopen dagen zijn er al mediaberichten verschenen over mogelijke problemen met de software. De bevoegde Kiesraad zou al in 2011 zijn gewaarschuwd dat hackers de uitslag zouden kunnen beïnvloeden.

In Nederland wordt er nog met potlood en papier gestemd en de stembiljetten worden met de hand geteld. Maar het softwareprogramma dat de aangeleverde uitslagen nadien optelt, zou kwetsbaar zijn voor hacking. In het bijzonder wanneer de software is geïnstalleerd op verouderde computers.  

"Nu er internationaal ook aanwijzingen zijn dat bijvoorbeeld de Russen interesse zouden kunnen hebben in het verkiezingsproces moeten we, even voor de komende verkiezingen, terugvallen op het goede oude papier", vertelde Ronald Plasterk, Nederlands minister van Binnenlandse Zaken, aan RTL Nieuws.

De Nederlandse nieuwswebsite onthulde eerder al dat het systeem dat bij de Nederlandse verkiezingen gebruikt wordt, "zo lek is als een mandje". Hackers zouden kunnen inbreken in het systeem en de verkiezingsuitslag zo vervalsen. 

Op 15 maart trekken de Nederlanders naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Minister Plasterk en de Kiesraad vinden dat er na de verkiezingen geen enkele twijfel mag bestaan over de uitslag.

Nederlands minister van Binnenlandse Zaken, Ronald Plasterk.
ANP Nederlands minister van Binnenlandse Zaken, Ronald Plasterk.