Nederland start onderzoek naar de effecten van onderwatergeluid op zeedieren

Illustratiefoto.
Getty Images Illustratiefoto.
Nederland zal samen met aantal andere landen onderzoek verrichten naar de effecten van onderwatergeluid op het leven in de Noordzee. Het geluid dat de mens veroorzaakt kan zeedieren namelijk op een negatieve manier beïnvloeden.

Zeedieren zoals zeehonden, dolfijnen en bruinvissen zijn voor hun voedselvoorziening en voor communicatie afhankelijk van geluid. Met andere woorden: ze kijken met hun oren. Daarom is het goed mogelijk dat het lawaai van scheepsmotoren of het kabaal dat gepaard gaat met de aanleg van windmolenparken op zee, de onderwaterwereld verstoren. 

Om de effecten van het onderwatergeluid te onderzoeken, liet de Nederlandse Rijkswaterstaat ten westen van Texel het eerste meetstation te water. Het meetstation bestaat uit een meetboei met daaraan een onderwatermicrofoon of hydrofoon en opname-apparatuur. De boei is 30 kilometer uit de kust afgezonken en door een drijver komt de hydrofoon een paar meter boven de bodem te hangen. Een maand zal de microfoon alle geluid onder water meten. Daarna wordt de opnameapparatuur uit het water gehaald en bestudeerd.

De metingen zijn volgens Rijkswaterstaat een eerste stap om de omvang van de effecten op zeedieren en de rol van onderwatergeluid in het geheel van alle milieueffecten op de Noordzee te bepalen. De eerste resultaten zullen eind dit jaar gepubliceerd worden. 
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • eric maier

  te laat en onnodig omdat er vooram vanuit de VS al veel onderzoeken zijn gedaan naar geluiden in water en de effecten op het maritieme leven. en dat is niet erg rooskleuring voor een aantal soorten.

 • pieter De Potter

  Eerst windmolens zetten en daarna onderzoeken wat voor schadelijke effecten ze teweegbrengen, goe-bezig.

 • Marc De Ridder

  zoals gewoonlijk eerst slaan en dan achteraf zalven, hopeloos te laat

 • Peter Verberckmoes

  Niets te vroeg ...

 • Roger Boni

  En wat met het geluid en de trillingen die windmolens in het water voortbrengen? Dat is ook niet bevorderlijk voor het onderwater leven.