Nederland start in 2021 met experiment met verkoop 'staatswiet’ in tien gemeenten

In 2021 start een experiment met door de Nederlandse staat gereguleerde wietteelt.
ANP In 2021 start een experiment met door de Nederlandse staat gereguleerde wietteelt.
Tien Nederlandse gemeenten willen in het experiment stappen waarbij de overheid zelf marihuana gaat telen en verkopen aan coffeeshops. Dat is het maximale aantal dat in het regeerakkoord was afgesproken. De proef start in 2021.

Onder de deelnemende gemeenten zijn in elk geval Tilburg, Almere en Breda. Morgen komt een commissie met een advies over de complete lijst van gemeenten die meedoen en verwacht wordt dat de regering die aanbeveling volgt.

Nu zijn de teelt van cannabis en levering aan coffeeshops in Nederland verboden en wordt verkoop, onder voorwaarden, gedoogd. In het regeerakkoord staat dat er experimenten worden gedaan met het telen van marihuana door de staat en levering aan coffeeshops in zes tot tien gemeenten.

Geen grote steden

Het was al langer duidelijk dat de vier grootste steden - Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht - niet meedoen aan de proef. Volgens de eisen die aan de proef worden gesteld, zouden alle coffeeshops binnen de gemeente deel moeten nemen, wat op weerstand stuit.

Het doel van de wietproef is om te onderzoeken of wietteelt uit het criminele circuit kan worden gehaald en wat de effecten daarvan op overlast en veiligheid zijn. Daarnaast wordt bekeken hoe de in het kader van de volksgezondheid door de overheid gecontroleerde wiet aan de verkopers kan worden geleverd.
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ian de Cuyper

  Aan de mensen dat hier reacties plaatsen maar helemaal niets over cannabis weten, hou jullie domme meningen voor jezelf en informeer je eerst even! Betweters!

 • Eric Van den Bergh

  Zeer slecht initiatief!

 • Fons Casteels

  We hebben al twee verslavende middelen die gelegaliseerd zijn: tabak en alcohol. Tabak zorgt wereldwijd voor tienduizenden longkankerdoden per jaar, alcohol zorgt wereldwijd voor miljoenen doden per jaar (vooral verkeersdoden en leverfalen) en voor miljoenen ontwrichte gezinnen. Hebben we echt een derde verslavend middel nodig? Kunnen die junkies hun toevlucht niet zoeken tot tabak of alcohol?

 • Johannes Martens

  Stefan Paul, wiet moet niet noodzakelijk gerookt worden. U kan wiet ook vaporiseren of in thee, cake of boter verwerken. Zo is er geen verbranding en is het een gezonde manier om het te gebruiken.

 • Stefan Paul

  vic smeets: als ik met niet vergis komt er bij wiet veel meer teer vrij dan bij tabak als je het rookt... En als ik me niet vergis is teer één van de grote boosdoeners. Dus ik denk dat het misschien niet zo is dat tabak veel ongezonder is dan wiet.