Nederland schort wapenexport naar Turkije op

De Nederlandse vicepremier Hugo de Jonge.
ANP De Nederlandse vicepremier Hugo de Jonge.
Nederland schort de wapenexport naar Turkije op. Zolang het land bezig is met een militaire operatie in Noord-Syrië zullen geen exportvergunningen worden afgegeven. Dat heeft vicepremier Hugo de Jonge na afloop van de ministerraad bekendgemaakt, zo melden Nederlandse media.

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken zal maandag in Brussel andere EU-landen oproepen hetzelfde te doen.

De Nederlandse Tweede Kamer had gisteren al opgeroepen tot een wapenembargo. 
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • August Leemans

  Als men nu eens sprak van een algemene boycot op de handel met Turkije. Voor gans Europa, ook voor de Turken die in Europa leven. Geen geldtransacties meer met Turkije. Misschien zou dat wel aankomen.

 • Geert Landsman

  Nederland maakt zelf geen wapens, ze zijn enkel doorvoerhandel. Ze maken wel wapenonderdelen. Maar je kan makkelijk stoppen als het quasi geen belang heeft, die Nederlandse bedrijven doen het dan gewoon via een ander land.

 • Lucien Mertens

  FN zal die opening wel dichten.

 • Christian Deckers

  Oei oei oei, nu komt Erdogan in de problemen want ongewapend zijn zijn troepen totaal nérgens natuurlijk. Waarom slaat Timmermans eens niet flink op de EU-tafel, hij was toch de bekwaamste der bekwamen???? Nutteloze figuren in al even nutteloze zelfverzonnen praatbarakken, dat zijn het.

 • wim CLAES

  turkije heeft een gigantische wapenindustrie; bmc, fnss,otokar, aseslan, tai, rocketsan, nurol etc maar wat ze niet hebben zijn cummings-motoren, renk- versnellingsbakken etc, ook hun electronica hapert zonder europese stukken, hier moet op toegezien worden dat ze deze niet vastkrijgen.de huidige oorlog is een vuil machtspelletje van erdogan.