Nederland plande afzetting Surinaamse dictator Bouterse

Voormalig dictator Desi Bouterse.
REUTERS Voormalig dictator Desi Bouterse.

Nederland heeft in 1986 een plan opgesteld om de toenmalige Surinaamse legerleider Desi Bouterse met een militaire invasie af te zetten. Dat zeggen oud-premier Ruud Lubbers en twee voormalige ministers vandaag in de Volkskrant.

Operatie

Het gedetailleerd plan van de regering-Lubbers was op verzoek van drie leden van de Surinaamse regering, onder wie toenmalig premier Pretaap Radhakishun. Bedoeling was 850 mariniers en 16 helikopters in te zetten om Bouterse af te zetten en te laten arresteren op een van zijn schuiladressen die door de Amerikaanse geheime dienst was achterhaald. Bij de operatie zou de luchthaven Zanderij nabij de hoofdstad Paramaribo worden ingenomen en zouden in de hoofdstad mariniers worden gedropt.

Washington zou marineschepen, vliegtuigen en helikopters leveren om een invasie van de vroegere Nederlandse kolonie in het noordoosten van Zuid-Amerika te steunen.

Groot risico

De Nederlandse regering zag begin 1987 echter af van de inval, mede omdat het risico te groot werd geacht dat er doden en gewonden zouden vallen onder mariniers en Nederlandse burgers in Suriname.
Verhalen over een Nederlandse of Amerikaanse invasie van Suriname doen al ruim 25 jaar de ronde. In Suriname nam vanaf 1986 de onveiligheid toe vanwege de 'binnenlandse oorlog' tussen Bouterse en rebellenleider Ronnie Brunswijk, aldus de kwaliteitskrant. (belga/ep)