Nederland past reisadvies aan, Turkije wil juridische stappen tegen Nederlandse politie

Het kwam tot rellen tussen de Nederlandse politie en Turkse betogers.
AP Het kwam tot rellen tussen de Nederlandse politie en Turkse betogers.
Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Turkije aangepast wegens de diplomatieke rel tussen beide landen. "Sinds 11 maart 2017 zijn er diplomatieke spanningen tussen Turkije en Nederland. Wees in heel Turkije alert en mijd samenscholingen en drukke plaatsen. Volg de berichtgeving van de ambassade en het consulaat-generaal", luidt het op de website van het ministerie. Intussen eist Turkije juridische stappen tegen het "buitensporig" optreden van de Nederlandse politie bij de rellen van zaterdagavond in Rotterdam.

Vanmorgen gaf de Nederlandse vicepremier Lodewijk Asscher op de radio nog te kennen dat de Turkse beschuldigingen van nazisme en fascisme aan het adres van Nederland "van tafel" moeten. Als dat niet gebeurt, "dan blijven de verhoudingen stroef". De regering zal echter geen strafmaatregelen nemen tegen de regering in Ankara als ze de woorden niet terugneemt. Belangrijk is dat de rust terugkeert, zegt Asscher.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan beschuldigde Nederland dit weekend van nazisme en fascisme. Dat gebeurde nadat de regering Turkse ministers de toegang tot het land had geweigerd om er campagne te voeren voor het referendum dat Erdogan meer macht geeft.

"Ik zou het prettig vinden als de Turken hun excuses zouden aanbieden, maar ik ga er vanuit dat dat niet zal gebeuren", verklaarde de minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders gisteren. Later eiste premier Mark Rutte wel excuses.

"Disproportioneel optreden Nederlandse politie"

Intussen eist Turkije gerechtelijke stappen tegen het "disproportionele'" optreden van de Nederlandse politie tegen demonstrerende Turken. In een diplomatieke nota verlangt Turkije verder informatie over gewonde Turkse burgers.

In de nasleep van de diplomatieke rel en de uitzetting van de Turkse minister ontstonden er zaterdagavond rellen tussen Turkse betogers en de Nederlandse politie. Zeven mensen, onder wie een agent, raakten daarbij gewond. De politie zette onder meer honden en waterkanonnen in om de betogers bij het Turkse consulaat naar huis te jagen.

In de nota noemt Turkije het optreden tegen de minister een schending van de Conventie van Wenen: daarin zijn regels over diplomatiek verkeer -waaronder ook de onschendbaarheid van diplomaten- vastgelegd.

De Nederlandse zaakgelastigde werd ontboden om het protest in ontvangst te nemen. De ambassadeur is momenteel niet in Turkije en mag van Ankara voorlopig ook niet terugkeren.

"Veel respect"
Nederland neemt afstand van het aandringen van Turkije om politieagenten te vervolgen", laat de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders weten. "Het is primair een zaak van de burgemeester van Rotterdam en van de driehoek (politie, Openbaar Ministerie en lokale overheid, red.). Ik kan wel zeggen dat ik veel respect heb voor de manier waarop zij hebben geprobeerd het op te lossen."

Volgens Amnesty International zijn geen fundamentele mensenrechten geschonden. Voor de Turkse verwijten over het politieoptreden tegen demonstranten bestaat volgens de mensenrechtenorganisatie op het eerste gezicht dan ook geen grond.

Zaterdagavond betoogden ongeveer 3.000 Turken voor het Consulaat van Turkije in Rotterdam. De betoging draaide uit op rellen.
AP Zaterdagavond betoogden ongeveer 3.000 Turken voor het Consulaat van Turkije in Rotterdam. De betoging draaide uit op rellen.47 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Benny Van den broeck

  Politie moet zen werk op een goeie manier doen..

 • Bob Nalyd

  Mag de politie zijn werk nog doen Erdogan? Of weet jij het beter?

 • Lilianne Van Neylen

  Nu durft die zich nog te bemoeien met de Nederlandse politie, nadat hij tienduizenden mensen onschuldig opgesloten heeft zonder proces en zonder reden!! Wie praat daar nog mee?

 • nijs marc

  Vorige week was er ook maar geen of karige verslaggeving over Theo zijn overwinning. Dus waarom nu zo een heisa. Nee, is wel belangrijk. Allebei. Nederland-België 1-1

 • Davies Peeters

  Steun aan Nederland!! Boycot Turkije, sluit grenzen! Europa moet krachtdadig optreden. Vinden zij het normaal dat Turkije zijn politiek in de rest van Europa voert? Tijd Om de dubbele nationaliteiten af te schaffen en kies.