Nederland overweegt duurder kaartje tijdens spits

UNKNOWN
De Nederlandse Spoorwegen overwegen het reizen tijdens de spits duurder te maken. Op deze manier zou het bedrijf treinreizigers meer over de dag willen verspreiden. Dat heeft een woordvoerster van de NS gezegd.

Het idee van een spitsheffing komt uit de koker van een van de werkgroepen die zich de afgelopen maanden hebben beziggehouden met bezuinigingen die de overheid kan doorvoeren. De werkgroep oppert ook een tariefverhoging van 10 procent voor alle kaartjes.
 
Zoutkaartje
De NS kijkt nu naar de plannen van de werkgroep. Het spoorbedrijf zegt positieve ervaringen te hebben met prijsprikkels voor reizigers. Het zogenoemde zoutkaartje, korte tijd ingevoerd na alle problemen met het winterweer, was een groot succes, aldus de onderneming. Met dit goedkopere kaartje moest ook buiten de spits worden gereisd.
 
Politiek
Volgens de woordvoerster zit de NS tijdens de spits momenteel aan de grenzen van zijn capaciteit. "Tijdens de spits zijn de treinen overvol, terwijl het daarbuiten weer heel rustig is". De NS kan het zichzelf niet veroorloven om meer treinen in te zetten op de drukke momenten.
 
"Het plan (van een spitsheffing, nvdr) is nog niet in kannen en kruiken", nuanceerde de woordvoerster. "Het is aan de politiek om keuzes te maken."