Nederland maakte burgerslachtoffers in Irak maar dat werd verzwegen voor parlement

De toenmalige minister Jeanine Jennis.
ANP De toenmalige minister Jeanine Jennis.
In Irak zijn vier jaar geleden bij een bombardement door een Nederlandse F-16 tientallen doden gevallen. Het parlement werd na die aanval echter onjuist ingelicht door toenmalig minister Jeanine Hennis. Dat heeft het Nederlandse ministerie van Defensie laten weten.

De aanval op Hawija van 3 juni 2015 was gericht tegen een doelwit van terreurgroep Islamitische Staat. Er vielen daarbij ongeveer zeventig doden. In de week na het bombardement meldde Hennis aan de Kamer dat er “tot dusver geen burgerdoden gevallen waren bij aanvallen op Irak”.

Hoeveel burgers toen echt gedood werden, valt volgens Defensie nu niet meer te achterhalen. Er vielen veel meer doden dan verwacht omdat de voorraad van explosief materiaal foutief ingeschat werd. 

Woonhuis
Enkele maanden later vielen bij een nieuwe aanval door een Nederlandse F-16 in Mosul zeer waarschijnlijk nog eens vier burgerdoden. De aanval was gericht tegen een vermeend hoofdkwartier van IS. Achteraf bleek het om een woonhuis te gaan.

Beide aanvallen zijn onderzocht door het Openbaar Ministerie, maar details van de gebeurtenissen zijn nooit naar buiten gebracht. Defensie vreest voor de veiligheid van de betrokken piloten als dat gebeurt. De Kamer heeft lang aangedrongen op meer transparantie over burgerdoden bij missies.
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Francois staen

  jammer genoeg zijn dit zaken die nu eenmaal gebeuren en deze zijn ook niet te vermijden .

 • saban ulker

  Geen terroristen, gewone burgers. Waar is AI. Als het over Turkije gaat staans alle hens aan dek om Turkije te beschuldigen. Hoeveel maskers moeten ze nog afzetten voor we hun ware gezichten te zien.

 • Luc Lepoudre

  Ze staan bol van de leugens en bedrog. Huichelarij is hun grootste wapen. Al de anderen zijn "populisten".

 • johan fransaert

  als je actief deelneemt aan eender welke oorlog gaan er altijd burgerslachtoffers vallen dus dat verloochenen of ontkennen is gewoon jezelf of de media iets proberen op de mouw te spelden.

 • lucien lemahieu

  uiteraard mocht dat niet in het nieuws komen, enkel als het door Rusland gebeurde