Ga naar de mobiele website
^ Top

Nederland koploper in ontwikkelingshulp, België 14de

Nederland doet het meeste aan ontwikkelingshulp voor arme landen. Dat blijkt uit een jaarlijkse ranglijst met 22 rijke landen die door de Amerikaanse denktank Center for Global Development is opgesteld. Nederland laat de Scandinavische landen Zweden, Noorwegen en Denemarken achter zich op de lijst.

Milieu en veiligheid
De denktank kijkt voor de lijst naar hoeveel regeringen doen op de terreinen hulp, handel, migratie, technologie en investeringen voor arme landen. Daarnaast wordt gekeken naar milieuaspecten en de oplossing van veiligheidsproblemen. Nederland blinkt volgens de denktank uit in buitenlandse hulp en hulp bij investeringen.

Wapenexport
België staat net na Spanje en Duitsland veertiende in die rangschikking en scoort net iets beter dan vijf jaar geleden. België is maar voor twee onderdelen een topland: hulp aan het buitenland en prestaties op milieugebied. Voor drie onderdelen staat ons land bij de staart: migratie, veiligheid en technologie. Negatieve factoren voor de algemene score van België zijn vooral het kleine aantal ongeschoolde immigranten uit ontwikkelingslanden dat in de jaren negentig België binnenkwam, de wapenexport naar arme landen en ondemocratische regimes, de kleine bijdragen die het land levert aan internationale vredesmachten en humanitaire interventies en de geringe overheidssteun voor onderzoek en ontwikkeling.

VS pas 17de
Onderaan de lijst staat Zuid-Korea dat weinig hulp biedt en de interne markt afschermt voor producten uit ontwikkelingslanden. Japan doet het niet veel beter, evenals de Verenigde Staten dat zeventiende staat. Dat komt volgens de opstellers van de lijst omdat ze wel hulp bieden, maar vooral aan landen die daar niet veel zinnigs mee doen. Het gaat vooral om landen waar de VS politieke belangen heeft, zoals Afghanistan, Irak en Pakistan. (novum/kh)

Rangschikking
1. Nederland
2. Zweden
3. Noorwegen
4. Denemarken
5. Ierland
6. Verenigd Koninkrijk
7. Nieuw-Zeeland
8. Finland
9. Australië
10. Oostenrijk
11. Canada
12. Spanje
13. Duitsland
14. België
15. Portugal
16. Frankrijk
17. Verenigde Staten
18. Zwitserland
19. Griekenland
20. Italië
21. Japan
22. Zuid-Korea

Meer over


Meld een bug