Nederland kent sterkste economische groei in tien jaar

De Nederlandse Minister van Economische Zaken, Eric Wiebes.
ANP De Nederlandse Minister van Economische Zaken, Eric Wiebes.
De Nederlandse economie is in 2017 met 3,1 procent gegroeid. Dat is het hoogste groeitempo in tien jaar. In het laatste kwartaal van 2017 kwam de groei volgens een eerste schatting uit op 0,8 procent ten opzichte van de voorgaande periode.

De sterke economische ontwikkeling in het vierde kwartaal is vooral te danken aan investeringen en aan de export. De gezinsuitgaven stegen ook, maar minder hard dan in de eerste drie kwartalen. Dat komt met name doordat minder geld werd uitgegeven aan auto's. De bestedingen aan kleding, woninginrichting en elektrische apparaten bleven wel toenemen, net als de uitgaven aan bijvoorbeeld horeca, recreatie en cultuur.

Werkgelegenheid

De groei van de consumptie is volgens het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) in lijn met het aantrekken van de werkgelegenheid. Ook het verdere herstel op de woningmarkt zorgt ervoor dat consumenten meer vertrouwen in de toekomst hebben en het geld makkelijker laten rollen.

De Nederlandse minister van Economische Zaken Eric Wiebes is blij met de sterke groei, die volgens hem helpt om grote maatschappelijke problemen te kunnen aanpakken. "Maar uiteindelijk willen we natuurlijk vooral dat Nederlanders de groei nu ook zelf merken", aldus de minister.
6 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Geert Heylen

  Dan hadden we ons toch beter doen splitsen en bij de Nederlanden .....

 • Dany Herman

  Tja hun ministers zijn toch slimmer dan die 36 nietsnutten die hier de plak zwaaien En als er een wet komt dan is het een afbraak wet nooit iets opbouwend

 • Gino Denil

  Ze hebben wel eerst drie jaar lang ook de grootste krimp gekend in de noordelijke landen van de EU. Tot -6% per jaar. En net zoals hier. Toen zijn de Nederlanders wel een pak armer geworden. Maar nu merken ze niets van die geweldige groei. Die vertaalt zich niet in meer koopkracht.

 • Daan Roos

  Veel van die groei zullen de Nederlanders mogen afdragen aan Brussel. Zelf zullen ze er niet van kunnen genieten.

 • Remus Bogaert

  België daarentegen hangt onderaan ...slechter kan het niet.