Nederland kampt met tekort aan babymelkpoeder

Archiefbeeld van 2013. Toen was er in Nederland ook een serieus tekort aan babymelkpoeder, door een enorme vraag vanuit China.
ANP Archiefbeeld van 2013. Toen was er in Nederland ook een serieus tekort aan babymelkpoeder, door een enorme vraag vanuit China.
Nederland kampt opnieuw met een tekort aan babymelkpoeder. Dit keer niet omdat Chinezen de schappen plunderen, maar vanwege een brand in een fabriek van Nutricia in Cuijk eerder dit jaar. Jan Depoorter, woordvoerder van de Algemene Pharmaceutische Bond (APB), zegt geen weet te hebben van problemen met babymelkpoeder in ons land.

Bepaalde typen Nutrilon-babyvoeding worden door die brand al een hele poos niet meer geleverd aan normale winkels. Het gaat onder meer om een speciale variant voor baby's met een verhoogde kans op koemelkallergie, bevestigde Nutricia vandaag na berichtgeving van de NOS.

In de fabriek in het Brabantse Cuijk, waar speciale babyvoeding voor kinderen met allergieën werd gemaakt, woedde eind februari een grote uitslaande brand. Een groot deel van de productiefaciliteiten is inmiddels weer in gebruik genomen. De zuivelfabrikant verwacht de levering eind deze maand of begin volgende maand weer op orde te hebben. Voorlopig zijn sommige producten alleen via de medische groothandel te verkrijgen. Ook kan de voeding online besteld worden.

'Normaal' babymelkpoeder is al langer soms erg schaars in Nederland. Vooral Chinezen kopen enorme partijen op waardoor andere ouders lege schappen aantreffen in de supermarkt of bij de drogist. Dat heeft te maken met verschillende voedselschandalen in het land. Veel mensen daar vertrouwen het Chinese babymelkpoeder niet meer.