Nederland houdt vandaag referendum over Oekraïne

In Nederland zijn de eerste stembureaus voor het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne geopend. Het is nog niet duidelijk of het Oekraïne-referendum in Nederland geldig is, en of het nu een ja of een nee wordt. De uitkomst telt wanneer minstens 30 procent van de kiezers komt opdagen.

De allervroegste kiezers konden op de stations van Nijmegen en Castricum al vanaf 5 uur terecht. De andere pakweg vijftig treinstations waar gestemd kan worden, openden tussen 5.30 en 7.30 hun deuren. De reguliere stembureaus openden de deuren om 7.30 uur.

Opkomst groot genoeg?

De grote vraag is of de opkomst hoog genoeg zal zijn voor een geldige volksraadpleging. Daarvoor moet minimaal 30 procent van de kiesgerechtigde mensen opdagen.

Maar halverwege de middag lag de opkomst in de meeste grote steden tussen de 10 en 15 procent. Zo had 12 procent van de Rotterdammers en Hagenaars gestemd. Uitschieters zijn Vlieland (34,6 procent) en Schiermonnikoog (29,6 procent).

In de meeste plaatsen ligt de opkomst lager dan bij eerdere verkiezingen en bij het EU-referendum uit 2005. Ook bij de stembureaus op stations is het relatief rustig. Er is animo, maar geen lange rijen, aldus de NS. Het bureau op Den Haag Centraal werd even ontruimd door een brandalarm, maar er bleek niets aan de hand.

Mede-initiatiefnemer Jan Roos van GeenPeil wil dat mensen gaan stemmen. Roos zou het erg triest vinden als de drempel niet werd gehaald. Hij verwacht dat het nee-kamp wint.

De Nederlandse Spoorwegen richten vandaag op zo'n vijftig treinstations stembureaus in. Ook omwonenden kunnen er hun stem uitbrengen.
ANP XTRA De Nederlandse Spoorwegen richten vandaag op zo'n vijftig treinstations stembureaus in. Ook omwonenden kunnen er hun stem uitbrengen.
AP

Voor of tegen?

Premier Mark Rutte riep mensen op om voor te stemmen. "We moeten Oekraïne helpen met de opbouw van de rechtsstaat, de democratie. De joodse minderheid en de gay community een extra steun in de rug geven", zei hij bij het uitbrengen van zijn stem. Dus ik roep heel Nederland op: ga stemmen en stem voor'', zei Rutte. De Nederlandse premier noemde het belangrijk "dat er meer stabiliteit komt aan de rand van de Europese Unie. We leven in een instabiele wereld.''

Ook PVV-leider Geert Wilders wil dat mensen naar de stemlokalen gaan, maar dan om nee te stemmen: "Wat je ook stemt, ga stemmen en als het even kan, stem tegen." "We kunnen voor het eerst zeggen: genoeg is genoeg. We willen dat verdrag met Oekraïne niet, dat is niet in ons belang. Volgens hem kan "de patriottische lente weleens beginnen'' met het referendum.

Het nee-kamp lag de afgelopen tijd voor in de peilingen. Maar ook als de kiesdrempel wel wordt gehaald, kan het kabinet besluiten de uitslag te negeren. De Kiesraad komt vanavond met een voorlopige, niet-officiële uitslag. De presentatie van de officiële uitslag volgt op 12 april in Den Haag.

REUTERS
AP