Exclusief voor abonnees

Nederland heeft eigen ‘Making a Murderer’: docu ‘De Villamoord’ toont hoe 9 mannen jarenlang onschuldig in cel zaten

Arnhemse ‘Villamoord’ is onderwerp van driedelige documentaire

In 1998 werd in Arnhem een 63-jarige vrouw beroofd en vermoord. De negen mannen die daarvoor werden veroordeeld en jarenlang in de cel zaten, zouden niets met de zaak te maken hebben.
RV In 1998 werd in Arnhem een 63-jarige vrouw beroofd en vermoord. De negen mannen die daarvoor werden veroordeeld en jarenlang in de cel zaten, zouden niets met de zaak te maken hebben.
Gerechtelijke dwalingen kennen we vooral van Amerikaanse documentaires zoals het beklijvende ‘Making a Murderer’. Maar ook dichter bij huis belanden onschuldigen jarenlang in de cel door slordig werk van overijverige en bevooroordeelde speurders, magistraten en rechters. Vandaag begint op de Nederlandse televisie de driedelige docu ‘De Villamoord’, over wellicht de grootste gerechtelijke dwaling uit de Nederlandse geschiedenis. In de zaak uit 1998 rond de roofmoord op een vrouw in Arnhem belandden negen mannen jarenlang in de cel hoewel ze niets met de zaak te maken hadden. Eén van hen pleegde zelfmoord in de cel.

Op 2 september 1998 wordt een 63-jarige vrouw het slachtoffer van een inbraak. De vrouw wordt door de overvaller(s) in het hoofd geschoten. Slechts enkele bankkaarten, wat geld en een armband worden buitgemaakt. Een vriendin die op bezoek was, overleeft. Zij verklaart dat er één overvaller was, een dertiger met een snor en zwart, krullend haar. Fast forward naar zes maanden later: er worden maar liefst negen verdachten aangehouden, die allemaal worden veroordeeld tot celstraffen van vijf tot twaalf jaar. Het gaat om criminelen uit het Nijmeegse en Arnhemse milieu.

Je hebt 30% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
  • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis