Nederland haalt ambassadeur uit Suriname

Rosenthal neemt de maatregel na de invoering van de omstreden amnestiewet in Suriname.
REUTERS Rosenthal neemt de maatregel na de invoering van de omstreden amnestiewet in Suriname.
De Nederlandse Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken roept de ambassadeur in Suriname voor overleg terug naar Nederland. Het parlement van Suriname, een vroegere kolonie van Nederland, besliste de omstreden amnestiewet aan te nemen die bestraffing van de decembermoorden van 1982 moet voorkomen.

Rosenthal vindt het "diep teleurstellend" dat het parlement de wet heeft aangenomen, zo liet hij donderdag via zijn woordvoerder weten. Nederland kijkt met de Europese Unie en andere gelijkgezinde landen welke gevolgen dit moet hebben, aldus de minister. Zijn eerste gedachten gaan uit naar de nabestaanden van de slachtoffers "voor wie dit een zware slag moet zijn".

De amnestiewet staat volgens Rosenthal haaks op de internationale verplichtingen van Suriname om mensenrechten te onderzoeken en daders te vervolgen. Hij wijst erop dat de internationale gemeenschap tegenover Suriname grote zorgen heeft uitgesproken over de ontwerp-amnestiewet.

Het proces tegen de verdachten van de decembermoorden moet doorgaan, stelt Rosenthal. Onder leiding van huidig president Desi Bouterse vermoordden de militaire machthebbers destijds uit politieke motieven vijftien vooraanstaande Surinamers. Wat er de komende tijd ook gebeurt, de verdachten "komen Nederland in elk geval niet in", aldus Rosenthal.

De Nederlandse ambassadeur in Suriname, Aart Jacobi, had direct na de stemming in het parlement al gezegd dat hij het betreurt dat de wet is aangenomen. Het tijdelijk terughalen van een ambassadeur voor overleg geldt als een zware diplomatieke maatregel.