Nederland en Rusland praten over aansprakelijkheid MH17-ramp

Stef Blok en zijn Australische ambtsgenoot Marise Payne.
AP Stef Blok en zijn Australische ambtsgenoot Marise Payne.
Tussen Nederland, Australië en Rusland vond eerder deze maand voor het eerst een gesprek plaats over de ramp met vlucht MH17. Daarbij kwam de aansprakelijkheid van Rusland aan de orde. Dat hebben minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken en zijn Australische ambtsgenoot Marise Payne bekendgemaakt.

Blok is bijna vijf jaar na het neerhalen van vlucht MH17 op bezoek in Australië en Maleisië. Dat zijn de twee landen die na Nederland de meeste slachtoffers te betreuren hadden bij de ramp. Op 17 juli 2014 kwamen alle 283 passagiers en 15 bemanningsleden aan boord om het leven. Onder de slachtoffers waren 196 Nederlanders en 38 Australiërs.

Het vliegtuig werd neergehaald met een Buk-raket van het Russische leger boven het oosten van Oekraïne, concludeerde het Joint Investigation Team (JIT) eerder. Dit team brengt het Nederlandse OM en de Nederlandse politie samen met collega’s uit Australië, Maleisië, Oekraïne en ons land.

Rusland is volgens Nederland en Australië aansprakelijk voor de ramp. Dat maakten de landen vorig jaar mei bekend. In februari van dit jaar maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken bekend dat er waarschijnlijk snel met de Russen zou worden gesproken.

“Waarheid, gerechtigheid en verantwoordelijkheid”

In Sydney zei Blok vandaag dat beide landen nog altijd vastberaden zijn om “het gezamenlijke doel te bereiken, zijnde het vestigen van de waarheid, het krijgen van gerechtigheid en het verantwoordelijk houden van de daders”.

Op de inhoud van het gesprek wilde Blok tijdens de persconferentie met zijn Australische collega Marise Payne niet verder ingaan, omdat vertrouwelijkheid volgens de minister in deze fase van de conversatie van cruciaal belang is. “Wel blijven we streven naar waarheid, gerechtigheid en verantwoording”, zei Blok. Minister Payne benadrukte dat het belangrijk is dat de eerste stap in de gesprekken met Rusland is gezet.

Blok reist nog verder naar Canberra. In de Australische hoofdstad zal hij een krans leggen bij het MH17-monument.
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick Dewael

  @dirk van Brussel, het is heel raar dat op het ogenblik dat MH17 werd neergeschoten ALLE grondradars gelijktijdig in onderhoud waren. Op dat ogenblik is de veiligheid van het luchtruim niet gegarandeerd en zou het gesloten moeten zijn. Verder heeft OE de onderzoekers van bij het wrak van MH17 weggehouden omdat het er niet veilig was, ze jagen 298 mensen de dood in maar voor een paar onderzoekers zou het onveilig zijn? Of moest OE eerst belastend materiaal weghalen?

 • DIRK VAN BRUSSEL

  Waarom trachtte Rusland, na het gebeuren stukken van het wrak weg, wel werende dat ze zo sporen kon vernietigen ? Waarom moest die buk installatie spoorslag terug verdwijnen uit Oekraine ? Waarom kon en mocht er niemand op de plaats van het ongeluk ?

 • Henri Dederen

  Wat het ook moge zijn Oekraïne blijft mi de enige echte verantwoordelijke voor deze tragedie. Een land in oorlog moet zijn luchtruim sluiten voor passagiersvliegtuigen.

 • DIRK VAN BRUSSEL

  En hoeveel “scenaria” heeft Rusland al opgedist en gefotoshopte (slecht uitgevoerde) foto’s de wereld ingestuurd ? Als ze dan toch zo onschuldig zijn waarom mogen bepaalde betrokkenen niet ondervraagd worden. Waarom blijft Rusland Oekraine beschieten op de dag van vandaag en beweert er niet te zijn ?

 • DIRK VAN BRUSSEL

  Oekraine is NOOIT hoofdverdachte geweest !

Video