Neda: "Ik wil erbij zijn, zelfs als ik getroffen word door kogel in mijn hart"

Neda's verloofde is een fotojournalist en hij maakte het portret (r). Links de foto van de gruwelijke dood van de 27-jarige studente.
Neda's verloofde is een fotojournalist en hij maakte het portret (r). Links de foto van de gruwelijke dood van de 27-jarige studente.

Neda, de jonge studente (27) die na haar dood door de kogel van een scherpschutter in Teheran symbool staat voor de strijd tegen het regime, heeft haar eigen dood op een cynische manier zelf 'voorspeld'. Toen haar verloofde, een 37-jarige fotojournalist, haar vertelde hoe gevaarlijk het was om zaterdag op straat te komen, zei ze dat ze wilde sterven voor de democratie. Tragisch genoeg is dat ook wat haar overkwam. Ze geraakte met haar auto vast in een file door de demonstraties, stapte uit door de hitte en werd neergekogeld.

Terroristen
Caspian Makan denkt dat zijn verloofde vermoord werd door leden van de regeringsgezinde Basij-militie. Makan legde uit op de BBC dat Agha-Soltan onderweg was met een muziekleraar, toen zij als gevolg van ongeregeldheden vast kwamen te zitten in het verkeer, niet ver van het epicentrum van de rellen in het district Amir-Abad. De Iraanse autoriteiten stellen dat 'terroristische elementen' zaterdag met vuurwapens schoten en niet de politie of ordetroepen.

Muziekleraar
"Als fotojournalist ken ik de gevaren", zegt Makan. "Ik deed alles om haar te stoppen, maar ze wilde maar één ding: democratie voor haar volk. Ze zei dat haar aanwezigheid de moeite zou zijn, zelfs als een kogel haar hart zou getroffen hebben. Helaas, is ze zo aan haar einde gekomen: een kogel door haar hart en long. Ze stierf in de armen van haar muziekleraar. Ik kan haar nog altijd voelen, ik spreek nog met haar. Het is zo tragisch." (kh)