Nazaten Joseph Goebbels eisen geld van biograaf

AP
Nazaten van Joseph Goebbels, de Duitse minister van Propaganda en rechterhand van Hitler, slepen uitgeverij Random House voor de rechter. Ze eisen geld voor citaten uit de dagboeken van de oorlogsmisdadiger die in een nieuwe biografie zijn verwerkt.

De auteursrechten worden geclaimd door Carola Schacht, dochter Hjalmar Schacht, minister van Economische Zaken tijdens het bewind van Hitler. De uitgever wilde Schacht eerst financieel compenseren met een deel van de winst, mits het geld naar een goed doel zou gaan. Schacht weigerde dat.

Rainer Dresen, hoofd bij de uitgever zegt nu: "We zijn er van overtuigd dat er geen geld naar een oorlogsmisdadiger mag gaan." Het boek, simpelweg getiteld 'Goebbels', werd geschreven door de Duitse historicus Peter Longerich en verscheen eerder al in Duitsland. Ook kwam drie jaar geleden een Nederlandse vertaling op de markt. Volgens Dresen is er bij die eerdere uitgaves door andere uitgevers wel betaald voor de rechten. "Wij zijn de eerste uitgever die dat heeft vermeden en nu zijn we aangeklaagd," aldus Dresen.

Goebbels en zijn vrouw lieten in mei 1945 hun zes kinderen vermoorden en pleegden daarna zelfmoord.


APReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels