Navy kan munitie voor 'Batmanschip' van 4 miljard dollar niet betalen

De USS Zumwalt.
AP De USS Zumwalt.
De Amerikaanse torpedojagers van de Zumwaltklasse zouden de paradepaardjes van de Navy worden. Maar aan de hightech oorlogsschepen hangt een fors prijskaartje van zo'n 4 miljard dollar (3,2 miljard euro), per schip. Daarom bestelde de VS slechts drie van die 'Batmanschepen'. Ook de munitie voor de kanonnen is peperduur. Zelfs voor de Navy zijn de raketten van 800.000 euro per stuk té kostelijk.

De USS Zumwalt was de eerste van de drie indrukwekkende torpedojagers met stealth-technologie en geleide wapens aan boord. De Amerikaanse marine wou aanvankelijk 32 van deze oorlogsschepen van de Zumwaltklasse aankopen, maar het prijskaartje - ergens tussen de 3 en 4 miljard euro - herleidde dat aantal tot nog amper drie. De USS Michael Monsoor is de tweede en is bijna klaar voor gebruik. Het derde schip is nog in aanbouw.

USS Zumwalt.
AP USS Zumwalt.

De USS Michael Monsoor is 185 meter lang, is voorzien van gesofisticeerde computerapparatuur, is zo goed als onzichtbaar en kan helikopters en drones op het enorme vliegdek laten landen. De unieke, geavanceerde kanonnen van 155 mm diameter kunnen gps-geleide raketten afvuren die tot zo'n 100 kilometer ver reiken. Enig probleem: die raketten kosten per ronde bijna 1 miljoen dollar. Elk schip heeft een capaciteit van 600 rondes. Om ze alle drie volledig te bewapenen met deze 'slimme raketten' zou dat dus neerkomen op ongeveer 1,45 miljard euro. Zelfs naar Amerikaanse legermaatstaven is dat té gortig. De geplande bestelling van 2.000 raketten werd geannuleerd.

De marine wou de belangrijkste wapens op de stealth-schepen aanpassen zodat ze goedkopere munitie kon gebruiken. Maar dat zou op zich dan weer nog eens 250 miljoen dollar kosten. De Navy besloot uiteindelijk ook daarvan af te zien en de torpedojagers - bedoeld om de vijand aan te vallen van aan de kust zodat Amerikaanse troepen veilig aan land zouden kunnen - dan maar voor andere missies in te zetten. De Zumwalts zouden niet langer stranden bombarderen, maar op vijandige schepen jagen. Als munitie zouden dan bestaande langeafstandsprojectielen gebruikt worden.

De USS Michael Monsoor.
AP De USS Michael Monsoor.

Maar... de Navy heeft op dit moment niet voldoende antischeepsraketten voor de Zumwalts. De totale kostprijs om de drie destroyers met deze munitie uit te rusten zou bovendien komen op 900 miljoen dollar (730 miljoen euro). Dat is weliswaar 'slechts' de helft van de prijs van de 'slimme' gps-raketten maar nog altijd zo duur dat het jaren zou duren om zo'n volledige stock aan te kopen. De Navy bezit ook nog ongeveer 80 andere destroyers en cruisers die deze munitie nodig hebben.

Specialisten verwachten dat het allemaal wel goed komt, schrijft Motherboard. Omdat het wapenarsenaal blijft evolueren en omdat de Zumwalts in principe voorzien zijn op flexibiliteit en aanpassingen. Maar een volledige bewapening zal sowieso nog jaren op zich laten wachten, besluit de techsite.

De USS Zumwalt.
afp De USS Zumwalt.24 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Steven Gee

  Leuk als je weet dat elke stad in de US met enorm verkrotten wijken zit...Er in steden als LA, San Diego, Anaheim, Fresno...enorme tentenkampen zijn met daklozen zonder vooruitzichten.

 • Jino B.G JEONG

  @Marc Bohets: Op zich en theoretisch hebt u gelijk. Maar de realiteit is anders. We leven helaas in het echte wereld. Si vis pacem, para bellum. Jino Jeong

 • Marc Bohets

  Walgelijk, Ze kunnen de wereld al 1000 maal vernietigen, en nog is het niet genoeg. Besteed die enorme oorlogsbudgetten liever aan wetenschappelijk onderzoek om de problemen van overbevolking, klimaat en gezondheid te verbeteren.

 • Leo Vandevoorde

  1 bommenwerper maakt deze investering vanop kilometers hoogte onschadelijk. Pas maar op als er AI gebruikt wordt in oorlogsvoering, want deze zijn superieur aan de mens, ook superieur in het doden van mensen. Er is op termijn geen oorlog meer mogelijk omdat we té goed worden in elkaar uit te roeien, tijd voor de mensheid om volwassen te worden.

 • romy verhove

  Goed zo !