NAVO waarschuwt Rusland over nucleaire raketten die Europese steden kunnen bereiken

Rusland installeerde de voorbije jaren van deze SSC-8-raketten, die volgens de NAVO in strijd zijn met het verdrag uit 1987.
REUTERS Rusland installeerde de voorbije jaren van deze SSC-8-raketten, die volgens de NAVO in strijd zijn met het verdrag uit 1987.
Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO, waarschuwt Rusland dat het nog tot 2 augustus de tijd heeft om raketten te vernietigen die Europa kunnen bereiken en waaraan een nucleaire landing kan worden aangebracht. “Tegen 2 augustus moet Rusland de SSC-8-raketten vernietigen. Zoniet wordt de Amerikaanse en dus ook Russische terugtrekking uit het bilaterale verdrag definitief.” Volgende week is er een nieuwe vergadering over het verdrag uit 1987.

De afkorting INF staat voor Intermediate Range Nuclear Forces, in het Nederlands: nucleaire middellangeafstandssystemen. Het bilaterale verdrag uit 1987 verplichtte Washington en Moskou al hun kernraketten en kruisraketten te vernietigen die een reikwijdte tussen 500 en 5.500 kilometer hadden en die vanop de grond konden worden gelanceerd. Volgens Stoltenberg ligt de verantwoordelijkheid voor het einde aan het INF-verdrag “volledig bij Rusland”.

Moskou heeft de laatste jaren SSC-8-raketten op land gestationeerd die volgens de NAVO-landen in strijd zijn met het verdrag uit 1987. De VS hebben een ultimatum gesteld, anders wordt het verdrag opgezegd. “Rusland heeft tot 2 augustus om ze te vernietigen. Er is nog een kans om het verdrag te redden, maar die wordt steeds kleiner”, aldus Stoltenberg.

Op de Russische raketten, die Europese steden kunnen bereiken, kan een nucleaire lading worden aangebracht. De ministers van Defensie van de 29 NAVO-landen komen woensdag en donderdag bijeen en zullen besluiten nemen over tegenmaatregelen. Er komen geen nieuwe nucleaire raketten in Europa, zei Stoltenberg. “Onze reactie zal defensief en gematigd zijn. We willen geen nieuwe wapenwedloop, maar we moeten een geloofwaardige defensie en afschrikking hebben.” Stoltenberg wees erop dat de NAVO-landen al reageren op een steeds assertiever Rusland, met onder meer hogere defensie-uitgaven.

“Alle opties”

De Amerikaanse NAVO-ambassadeur Kay Bailey Hutchison liet weten dat Washington momenteel alleen overweegt conventionele wapens in Europa te stationeren als mogelijke reactie. Volgens haar liggen wel “alle opties” op tafel. Bij een vorige bijeenkomst van de NAVO-Ruslandraad in januari toonde Moskou geen bereidheid het INF-verdrag na te zullen leven.

Stoltenberg houdt hoop. “Ik geloof sterk in dialoog, zeker nu de relatie zo moeilijk is.” De NAVO roept Rusland opnieuw op verantwoordelijk te zijn. “Helaas hebben we geen aanwijzingen gezien dat Rusland dat van plan is. Ze blijven zelfs de nieuwe raketten ontwikkelen en ontplooien. Er zijn nog maar vijf weken meer voor Rusland om het verdrag te redden.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • piet devlieger

    Komaan kindjes, even wakker worden. Waarom zou Rusland Europese steden vernietigen ? Ze moeten nog altijd hun gas verkopen en weten dat er in de niet zo nabije toekomst nog zeer lucratieve zaken kunnen (en moeten) gedaan worden met Europa. Ze zullen zeker en vast de kip met de gouden eieren niet slachten. Wat er nu gebeurt is het zaaien van angst en onrust door de Amerikanen die wapens willen verkopen, én nog eens : wapens willen verkopen. Oorlog en oorlogsdreiging is geld, heel veel geld.