NAVO verlengt missie in Afghanistan

AFP
De NAVO en haar partners hebben de opleidingsmissie Resolute Support in Afghanistan met een jaar verlengd. Dat heeft NAVO-topman Jens Stoltenberg aangekondigd. De operatie focust op de opleiding en ondersteuning van de Afghaanse veiligheidsdiensten.

Resolute Support is het werk van een vijftigtal landen, waaronder dus de 28 NAVO-lidstaten. Op dit moment hebben zij zowat 12.000 manschappen ter plaatse, onder wie een zestigtal Belgen. De focus ligt sinds begin 2015 louter op opleiding, nadat de gevechtsmissie eind 2014 tot een eind kwam.

De NAVO had voorzien om Resolute Support na eind 2016 om te vormen tot een "burgerlijk-militaire aanwezigheid" met beperkte omvang. Herhaalde aanvallen door de taliban deden de VS en nadien ook de alliantie echter het geweer van schouder veranderen en de ombouw wat uit te stellen.

Ook de plannen om terug te plooien op de Afghaanse hoofdstad Kaboel zijn tijdelijk weer opgeborgen. Intussen is opnieuw sprake van een "regionale aanwezigheid" in verschillende delen van Afghanistan.