NAVO: "Turkije en Rusland moeten hoofd koel houden"

Jens Stoltenberg.
EPA Jens Stoltenberg.
De secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, heeft Turkije en Rusland vanavond opgeroepen tot "kalmte" en "de-escalatie" nadat de Turkse luchtmacht eerder op de dag een Russisch gevechtsvliegtuig, dat op missie was in Syrië, neerhaalde. Volgens Ankara gebeurde dat op Turks grondgebied, wat door Rusland ontkend wordt.

Stoltenberg riep beide landen op hun onderlinge contacten te intensifiëren. Hij benadrukte dat de NAVO, waarvan Turkije lid van is, geen rechtstreeks contact heeft gehad met Moskou."Onze gemeenschappelijke vijand is de IS", zei de NAVO-baas nog na een buitengewone vergadering van de Noord-Atlantische Raad (NAC), waaraan de 28 ambassadeurs van de lidstaten van het bondgenootschap deelnemen. De vergadering kwam er op vraag van Turkije.

Het Russische jachtvliegtuig, een Sukhoï Su-24, werd neergehaald door 2 Turkse F-16's en stortte neer in het uiterste noordwesten van Syrië. Het Syrische leger voert, gesteund door de Russische luchtmacht, sinds enkele dagen hevige strijd met rebellengroepen.

De Amerikaanse president Barack Obama zei dinsdag dat Turkije het recht had zijn luchtruim te beschermen.