NAVO stuurt 3.000 extra troepen naar Afghanistan

AFP
De NAVO heeft beslist de 'Resolute Support' missie in Afghanistan, waarbij ze vooral advies en bijstand levert aan de Afghaanse troepen, nog verder de versterken. Er komen 3.000 soldaten bij, wat de totale troepenmacht op 16.000 brengt, heeft secretaris-generaal Jens Stoltenberg aangekondigd op een persconferentie in Brussel. 

Volgens Stoltenberg zullen de 3.000 nieuwe soldaten zich vooral bezighouden met het trainen van Afghaanse troepen. Vooral de bijzondere eenheden zouden extra opleiding krijgen, voornamelijk dan in de lucht. De alliantie moet zich ook uitspreken over extra financiële middelen voor Afghanistan. In juli hadden ze zich al geëngageerd om zeker nog tot 2020 het Afghaanse leger en de politie financieel te blijven ondersteunen. 

België heeft zich ertoe verbonden bijkomende troepen te sturen ter ondersteuning van de NAVO-missie in Afghanistan, maar de formele beslissing moet wel nog groen licht krijgen op de volgende ministerraad. Dat zegt de woordvoerder van minister van Defensie Steven Vandeput.

De NAVO heeft België alvast om troepenversterking gevraagd. "Die aanvraag wordt onderzocht door de Generale Staf van Defensie. We moeten intern nagaan of het mogelijk zal zijn of niet om extra manschappen te sturen", legt de woordvoerster van minister Vandeput uit. Momenteel nemen 62 Belgische manschappen deel aan de NAVO-missie in Afghanistan.

De Verenigde Staten hadden half oktober al eens gevraagd om extra NAVO-troepen in Afghanistan. Ook de Amerikanen drijven er hun troepenmacht stelselmatig op, maar zij willen ook van de Europese partners bijkomend engagement zien.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Jean Schoups

    Ocharme Vandeput! 60 man voor Afghanistan vinden is een zwaar probleem, maar 35 vliegtuigen (die hun luchtwaardigheid nog niet bewezen hebben en die onbetaalbaar zijn voor een klein land als België) willen aankopen is schijnbaar een fluitje van een cent! Zeer geloofwaardig!