NAVO roept Rusland op "zijn troepen terug te trekken" uit oosten van Oekraïne

De secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, spreekt de pers toe in Odessa.
AFP De secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, spreekt de pers toe in Odessa.
De secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, heeft Rusland aangemaand "zijn troepen terug te trekken" uit het separatistische oosten van Oekraïne. Gisteren trokken Oekraïense soldaten en pro-Russische rebellen zich terug uit een belangrijke sector op de frontlijn.

"De NAVO heeft duidelijk gezegd dat Rusland een bijzondere verantwoordelijkheid heeft in de uitvoering van de (vredes)akkoorden van Minsk en dat het al zijn troepen moet terugtrekken, al zijn officieren, uit het oosten van Oekraïne, en ermee moet ophouden dit gebied te destabiliseren", verklaarde Stoltenberg tijdens een bezoek aan Odessa, in het zuiden van Oekraïne.

Kiev en het Westen beschuldigen Rusland van het leveren van wapens aan de pro-Russische separatisten en van de opstelling van Russische militairen in het oosten van Oekraïne, waar bijna 13.000 mensen gedood zijn sinds het begin van de gevechten vijf jaar geleden. Moskou ontkent bij hoog en laag elke militaire betrokkenheid, ondanks de vaststellingen van talrijke media.

Onder impuls van de nieuwe Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die beloofd heeft de vrede te herstellen, begonnen Kiev en de separatisten hun troepen terug te trekken uit een kleine sector op de frontlijn.

Stoltenberg brengt een tweedaags bezoek aan Oekraïne om "de steun van de NAVO aan Oekraïne te tonen" in het conflict met Rusland, dat in 2014 ook het Oekraïense schiereiland de Krim annexeerde. Hij ontmoet morgen in Kiev president Zelensky en zal een toespraak geven tot de Oekraïense parlementsleden.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Frans Peeters

  Nu Rusland en Oekraine met een nieuwe president een akkoord en hun mening verschillen hebben opgelost komt de navo aan

 • DIRK VAN BRUSSEL

  Piet Fluwein, beelden van de beschietingen op Oekrainse troepen is nu eenmaal een dagelijks feit. Iedere dag vallen er doden onder de Oekrainse soldaten. Dat Oekrainse leger wordt beschoten met Russische wapens is ook al bewezen net zozeer dat er Russische “waarnemers” meevechten aan de zijde van de rebellen. We krijgen het hier iedere dag op het nieuws met beeldverslag.

 • Janna Boonstra

  En waarom is de NAVO opgetrokken naar de grenzen van Rusland? Het westen is de kwade genius. Niet de Russen !!!!!

 • johan debue

  Dat de NAVO eerst zijn beloftes nakomt Rusland heeft het recht om ook zijn grenzen te beschermen of niet soms .De VS heeft in tientallen landen troepen en die zijn er ook niet alleen om sinterklaas te vieren.

 • Michel Van Limbergen

  Da NATO heeft geen enkele afspraak nagekomen en vinden het dan raar dat de Russen zo reageren!