NAVO nodigt Macedonië uit als dertigste lid na naamsverandering

REUTERS
De NAVO heeft de Macedonische regering uitgenodigd om de toetredingsgesprekken tot de militaire verdragsorganisatie op te starten. Het bondgenootschap heeft dat vandag beslist tijdens de NAVO-top in Brussel. Daarvoor moet Macedonië eerst wel een nieuwe naam aannemen.

De beslissing kwam er na het akkoord tussen Skopje en Athene over de naam van Macedonië. Beide landen kwamen de naam "Republiek Noord-Macedonië" overeen. "We verwelkomen het historische akkoord tussen Athene en Skopje over de oplossing van de naamskwestie", aldus de staats- en regeringsleiders van de NAVO in een gezamenlijke verklaring na de top. "In lijn met ons beleid, hebben we beslist de regering in Skopje uit te nodigen om toetredingsgesprekken te starten om onze alliantie te vervoegen."

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg beklemtoonde tijdens een persconferentie dat de deur van de NAVO "open staat en open zal blijven staan". "Eens alle nationale procedures zijn afgewerkt om het naamsakkoord te finaliseren, zal het land de NAVO vervoegen als ons dertigste lid", zei hij nog. Stoltenberg merkte op dat als de naam niet wordt veranderd, het land niet mag toetreden tot de NAVO.

Gelijknamige regio
Macedonië grenst in het zuiden aan de Griekse regio met dezelfde naam. Griekenland weigerde het buurland het recht op de historische naam Macedonië. Als tegenprestatie voor de naamsverandering wil Athene het pad van het land naar de NAVO en naar de EU niet langer blokkeren. 

De naamsverandering staat echter nog niet vast: het voorstel moet nog worden goedgekeurd in een referendum en door het Griekse parlement worden bekrachtigd. 
5 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Daan Roos

  En die 4 procent bijdrage zal het westen wel voorschieten!

 • Jan Verbiest

  schandalig dat een land zijn naam moet veranderen. maar ja dat is EU je moet veel geven om er bij te kunnen horen en mensen die meer geven om geld, ja daar kan je meedoen wat je wil

 • Taso Zervas

  Het is Noord-Macedonie!

 • emiel wouters

  Halo, Macedonië is van Griekenland. Die andere onafhankelijke staat heet nu wel Noord-Macedonië. En die kan nu toetreden tot de NAVO.

 • RENE LENAERTS

  En Trump zal bepalen hoeveel Noord Macedonië moet ophoesten.