NAVO-ministers van Defensie buigen zich over troepenversterking in Afghanistan

Italiaanse miliatairen van de Resolte Support-missie in Afghanistan brengen keukenmateriaal naar een weeshuis.
EPA Italiaanse miliatairen van de Resolte Support-missie in Afghanistan brengen keukenmateriaal naar een weeshuis.
De 29 ministers van Defensie binnen de NAVO zullen het tijdens hun vergadering in Brussel, op woensdag en donderdag, onder andere hebben over de versterking van de NAVO-missie in Afghanistan. Daarnaast staan ook de spanningen met Noord-Korea, de commandostructuur van het bondgenootschap en de cyberveiligheid op de agenda, zo is vernomen bij een woordvoerder van de verdragsorganisatie.

"Afghanistan, waar NAVO-troepen de nationale veiligheidsdiensten trainen en adviseren, blijft een prioriteit voor de NAVO", aldus woordvoerder Piers Cazalet. "Vele lidstaten hebben al beloofd meer troepen in te zetten in onze Resolute Support-trainingsmissie."

De NAVO verwacht dat verdere vooruitgang zal worden geboekt bij de versterking van de NAVO-missie in Afghanistan. "Dit betekent niet dat de NAVO naar gevechtsoperaties in Afghanistan terugkeert", aldus nog Cazalet.

De Verenigde Staten hadden hun bondgenoten binnen de NAVO al gevraagd om "ongeveer duizend" bijkomende soldaten naar Afghanistan te sturen. Daar verhoogt Washington zelf zijn aanwezigheid. 

Tijdens de vergadering zullen de defensieministers uitdagingen voor de globale veiligheid bespreken, zoals Noord-Korea en de "bedreiging van zijn illegale kernwapenprogramma's". 

Cyberaanvallen

Voorts komt er een beslissing over de ontwikkeling van de NAVO-commandostructuur, bestaande uit het militaire hoofdkwartier van de alliantie. Daarbij zal de focus onder andere liggen op de "mogelijkheid om troepen en materiaal door Europa te verplaatsen". 

Cazalet stelt ook dat de ministers zullen praten over hoe de verdragsorganisatie het best gebruik kan maken van de eigen cybercapaciteiten in NAVO-operaties, nu cyberaanvallen steeds vaker voorkomen en steeds ernstiger zijn.

De bondgenoten worden verwacht "een reeks beslissingen te nemen om te garanderen dat we volledig in staat blijven om onze burgers te beschermen in een tijd van veranderende veiligheidsuitdagingen", aldus Cazalet.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • raf stevens

  iedereen is tegen beter weten in aan het geloven dat in Afghanistan de strijd tegen de Taliban kan gewonnen worden. Wie de structuur en de geschiedenis van dat land een beetje kent (en we denken dat militaire overheid dat toch weet) moet inzien dat de bevolking onmogelijk een vreemd leger kan steunen, dus ze doen alsof en zo blijft het aan de gang.

 • Daniel Meuleman

  De NAVO was toch opgericht tegen het Warschaupact en om de vrede in Europa te waarborgen waar ze dan ook in geslaagd zijn. Daarom vraag ik me af wat de NAVO in Afghanistan verloren heeft. Dat ze gewoon doen waarvoor ze opgericht is.

 • raymond van der craen

  Wij hebben toch niets te maken met Afganistan. Laat die mensen toch hun vrijheid. Strategisch en economisch is dit land geen enkel gevaar voor onze regio!

 • frans Venloo

  Troepenversterking ? Dat ze Brussel en Antwerpen eens versterken zodat de burger en toeristen er geen angst meer moet hebben . Wat hebben zij daar te zoeken in godsnaam . Dat ze deze soldaten omvormen en laten dienst doen hier waar het nodig is ook al is er geen vuiltje aan de lucht volgens de politiekers

 • Paul De Mol

  De NAVO is een oorlogsmachine die alleen nog dient om de hegemonistische dromen van de VS waar te maken. Met de verdediging van Europa heeft dit niets meer te zien. De Europese landen kunnen beter de NAVO verlaten en hun eigen verdediging organiseren, voor ze meegesleurd worden in de onontkoombare ondergang van de VS.