NAVO maakt van ruimte vijfde operationeel gebied

NAVO-secetaris-generaal Jens Stoltenberg.
EPA NAVO-secetaris-generaal Jens Stoltenberg.
De NAVO zal van de ruimte zijn vijfde operationeel gebied maken, maar zal er geen wapens ontplooien. Dat heeft de secretaris-generaal van de verdragsorganisatie, Jens Stoltenberg, vandaag aangekondigd. Morgen vergaderen de ministers van Buitenlandse Zaken van de lidstaten op het hoofdkwartier.

"Morgen zullen we een nieuwe belangrijke stap zetten. Ik verwacht dat de ministers het eens zullen worden om de ruimte te erkennen als een operationeel gebied, naast lucht, land, zee en cyber", aldus Stoltenberg. "De ruimte is essentieel voor de verdediging en ontrading van de alliantie. Voor snelle waarschuwing, communicatie en navigatie.”

Volgens de baas van de verdragsorganisatie draaien momenteel ongeveer 2.000 satellieten rond de aarde, waarvan de helft eigendom is van NAVO-landen. "Dus de erkenning van de ruimte als een operationeel domein zal een duidelijk signaal zijn dat we onze afschrikking en defensie op alle vlakken versterken", aldus nog Stoltenberg. "Onze aanpak zal defensief en volledig in lijn met het internationaal recht blijven." 

Het bondgenootschap heeft dus geen intentie om wapens in de ruimte te brengen, beklemtoonde de secretaris-generaal. "Maar we moeten garanderen dat onze missies en operaties de juiste steun hebben.” 
Eerder dit jaar had de NAVO voor het eerst al een overkoepelend beleid voor de ruimte aangenomen. 
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Xavier Leroi Seraphim Philippus-Mercurion

  Sphere being alliance op youtube, david wilcock, edge of wonder op youtube es cheken. Er zijn regeringen waaronder de v.s. die via de militaire sub-secties landelijke ruimtestations weten staan of hebben betreed op meer dan 20 locaties in de ruimte naast mars en de maan en al een lange tijd technologie en informatie uitwisselen met andere rassen. De reden waarom zulke info ervoor niet werd gedeeld door overheden tot zover is omwille van veel redenen dat je zelf zou kunnen bedenken. Check it ;)

 • Gino Denil

  Het defensiebudget van de NAVO is de helft van wat in de wereld uitgegeven wordt aan defensie, Jan Verbruggen. Ook 10 keer groter dan dat van Rusland. In 2018 bedroegen de wereldwijde militaire uitgaven 1.822 miljard dollar, een stijging met 2,6% tegenover 2017 en een nieuw record. De VS alleen liet zijn uitgaven stijgen met 4,6% en is op zijn eentje al goed voor 36%.

 • Erik Svensson

  Is het zo gek dan? Er is sprake van Mars en de maan te koloniseren, ruimtetoerisme en steeds meer grote mogendheden, waarvan vooral China, tonen interesse in de ruimte.

 • René Mattyns

  Proberen ze zich zo overeind te houden?

 • Jan Verbruggen

  Hahaha. De ruimte? De navo stelt niks meer voor. Ze hebben geen geld, troepen, deftige wapens en (belangrijk) geen gezag. Ze zijn nog niet in staat om een (zogezegde) partner als Turkije aan de leiband te houden.En Stoltenberg raaskalt maar aan.