NAVO komt met strategie tegen aanvallen vanuit de ruimte

NAVO-topman Jens Stoltenberg.
AP NAVO-topman Jens Stoltenberg.
De NAVO gaat een strategie ontwikkelen om zich tegen agressie vanuit de ruimte te kunnen verdedigen. De defensieministers van de lidstaten zullen deze week in Brussel het eerste ruimtebeleid van het militaire bondgenootschap goedkeuren, kondigde topman Jens Stoltenberg aan. 

De strategie wordt de komende jaren uitgewerkt. Als voorbeeld noemde hij satellieten waarvan de werking kan worden verstoord. “We moeten waakzaam en weerbaar zijn, ook in de ruimte.” Hij wees erop dat een aantal bondgenoten al lang actief is buiten de dampkring.

Eind dit jaar wordt mogelijk besloten dat de ruimte een domein wordt waar de alliantie zelf actief wordt. Het is nog te vroeg om te zeggen of een aanval in de ruimte op een van de 29 NAVO-landen zal worden gezien als een aanval op allen, aldus Stoltenberg.

Artikel 5 van het NAVO-verdrag schrijft nu collectieve verdediging voor bij een aanval vanaf land, zee of vanuit het luchtruim. Het geldt sinds 2016 ook bij een cyberaanval.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Christine Laevers

    De planeet is een arena geworden.

  • Luc Lepoudre

    De Amerikanen verliezen op alle fronten. Hun F35 wordten overklast door de Sukoi en de MIG. De S400 luchtdoelraketten maken dat zelfs de Israeli's het niet meer wagen boven Syrië te komen. Drieënnegentig procent van hun kruisraketten werden uit de lucht gehaald. Zelfs de Baarden van Teheran knikkeren hun 222.000.000 dollar kostende drone op 18 km hoogte uit de lucht. Rusland heeft een straat voor in de ruimtebewapening en de Chinesen komen eraan. Daarbij komt de alliantie tussen die beiden.

  • Jef Heffens

    Als er een groot conflict zou komen dan zal dat eerst in de ruimte zijn en zal dat ook beslissend zijn voor de verder afloop. Al de Amerikanen over ruimtedefensie spreken dan worden ze onmiddellijk gebasht door links en de naïeven in Europa. Daarbij komt nog dat die Chinese militaire instituten hun technologie voornamelijk via spionage van Chinese studenten uit Europa hebben gehaald. Het wordt hen door onze naïeve universitietsmedewerkers uitzonderlijk gemakkelijk maakt.