NAVO klaar om trainingsmissie in Irak uit te breiden

Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg
AP Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg
De NAVO wil de trainingsmissie in Irak zo snel als mogelijk hervatten en de steun aan het land opvoeren. Tijdens hun vergadering op het NAVO-hoofdkwartier zullen de ministers van Defensie van de lidstaten hun engagement voor de trainingsmissie herbevestigen, maar ook beslissen om meer te doen en de steun op te voeren, zei secretaris-generaal Jens Stoltenberg vandaag.

Stoltenberg wees op het belang dat terreurgroep Islamitische Staat (IS) niet opnieuw aan kracht wint. “We hebben de brutaliteit gezien, het afschuwelijke geweld waarvoor ze verantwoordelijk zijn”, aldus de secretaris-generaal. “De mensen in Irak hebben geleden, maar IS is ook een bedreiging voor alle NAVO-bondgenoten.”

De trainingsmissie is in januari opgeschort na de dood van de Iraanse generaal Qassem Soleimani bij een Amerikaanse droneaanval in Irak. Tijdens een persconferentie gisteren zei Stoltenberg al dat de NAVO de opleiding van Iraakse troepen zo snel als mogelijk wil hervatten. “We zijn in nauw overleg met de Iraakse regering”, zei hij.

Vandaag, voor aanvang van de vergadering van de ministers op het hoofdkwartier, zei Stoltenberg dan dat de verdragsorganisatie bereid is “om meer steun te bieden”. Ook zei hij dat Irak zich op de frontlinie bevindt in de strijd tegen terreur. “De Iraakse troepen hebben moed getoond. We trainden hen om nog beter te zijn in het gevecht tegen IS”, aldus de NAVO-topman.

Stoltenberg merkte nog op dat de NAVO zich in Irak bevindt op basis van een uitnodiging daartoe van de Iraakse regering. “We zullen enkel in Irak blijven zo lang we voor de Iraakse regering welkom zijn”, zei hij. “Ik verwacht dat de ministers zich opnieuw engageren in onze trainingsmissie in Irak, maar ook dat ze akkoord gaan en bereid zijn om meer te doen, om meer steun te bieden aan Irak.”

Russisch raketsysteem

Tijdens de vergadering in Brussel is ook het Russische raketsysteem SSC-8 een gespreksthema. De NAVO is daar volgens Stoltenberg erg bezorgd over. “Niet in het minst omdat het systeem het INF-verdrag (het Russisch-Amerikaanse ontwapensverdrag, Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, nvdr.) schond en tot het einde van dat verdrag leidde”, zei hij.

Volgens Stoltenberg komen er in Europa geen nieuwe, op de grond gebaseerde raketten die kernkoppen kunnen dragen. Wel vindt hij dat de NAVO zijn afschrikking moet versterken. “We zullen antwoorden, maar we zullen niet spiegelen wat Rusland doet”, klinkt het. “We willen een nieuwe wapenwedloop vermijden. Dat zou gevaarlijk en extreem duur zijn”. De NAVO wil in de plaats werken aan een efficiënte wapencontrole om de spanningen te verlagen.

Afghanistan

De NAVO-ministers van Defensie zullen het ook hebben over Afghanistan. Morgen staat een vergadering op de agenda met alle landen die bijdragen aan de missie in Afghanistan, Resolute Support. De NAVO-baas riep gisteren de taliban nog eens op om “een echte wil en echt vermogen” te tonen om het geweld af te zweren. “Ze moeten aan de onderhandelingstafel plaatsnemen en in echte compromissen engageren, in echte onderhandelingen voor vrede”, aldus Stoltenberg.

Volgens hem draagt de verdragsorganisatie het beste bij aan het vredesproces in Afghanistan via de missie Resolute Support. “Want wanneer we de Afghaanse troepen opleiden en steunen met training, maar ook met financiering, helpen we de Afghanen een duidelijk signaal te sturen naar de taliban dat ze nooit zullen winnen op het slagveld”, klonk het.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Piet Fluwijn

    De bezettingsmacht uitbreiden dus en noch Irak noch de Europese burgers hebben daar iets in te zeggen. Zoals gewoonlijk, en wij zijn dan de zogenaamde "Westerse Democratieën";

  • Michel Van Limbergen

    Net zoals de rest heeft de NAVO daar, zonder enige uitnodiging van het land zelf, niets te zoeken.

  • lucien lemahieu

    en wil Irak die bezettingsmacht tolereren.