NAVO heeft geen last van 'uitbreidingsmoeheid'

Secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer
UNKNOWN Secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer

De ministers van Buitenlandse Zaken van de 26 NAVO-lidstaten hebben tijdens een informele vergadering in Brussel nog geen beslissingen genomen over een verdere uitbreiding van het bondgenootschap

Boekarest
"De tijd van beslissingen komt wel dichterbij", zei secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer in een verwijzing naar de NAVO-top van staats- en regeringsleiders begin april in Boekarest. Volgens de Nederlander is er zeker geen sprake van 'uitbreidingsmoeheid'. Volgens diplomatieke bronnen is er zo goed als consensus dat Kroatië, Albanië en Macedonië een "uitnodiging" zullen krijgen om toe te treden tot de alliantie.

Macedonië
Skopje moet met Griekenland wel de ruzie over de naam van het land nog bijleggen. Athene bleef met een veto dreigen tegen de kandidatuur van zijn buurland als er geen compromis wordt gevonden over de officiële naam van het land, dat in NAVO-kringen nu door het leven gaat als de vroegere Joegoslavische Republiek van Macedonië, afgekort tot FYROM. Griekenland vreest met name dat Skopje territoriale aanspraak zou kunnen laten gelden op de noordelijke Griekse provincie die ook Macedonië heet. VN-bemiddelaar Matthew Nimitz zoekt een oplossing.

Spanningen met Moskou
In Boekarest moet ook de knoop doorgehakt worden of Oekraïne en Georgië van de zogenaamde 'versterkte dialoog' kunnen overstappen naar het Membership Action Plan (MAP) van de NAVO, zeg maar het laatste opstapje naar eigenlijk lidmaatschap. Daarover is volgens diplomaten nog grote verdeeldheid. De Verenigde Staten zijn voor. Duitsland, Frankrijk, de Benelux, Spanje, Italië en Griekenland zijn terughoudend. Duitsland zou op kop gaan in het verzet. Berlijn verwijst naar Rusland, dat de NAVO-aspiraties van Oekraïne en Georgië, voormalige Sovjetrepublieken, niet genegen is. Met de onenigheid die er al is over Kosovo en de plannen voor het Amerikaanse raketschild in Oost-Europa is het niet raadzaam de spanningen met Moskou nog verder op te drijven, luidt de redenering.

Oekraïne
Oekraine zit trouwens nog met een apart probleem. Over de door de Oranjeregering in Kiev gewenste toetreding moet een volksraadpleging worden gehouden, na een drie weken durende blokkade van de parlementswerking door de oppositie.

Georgië
Wat betreft Georgië is men de weinig democratische manier waarop de oppositie daar in december vorig jaar dor het regime van Michail Saakasjvili werd aangepakt, nog niet vergeten. Dat land worstelt bovendien met twee zogeheten "bevroren conflicten": Abchazië en Zuid-Ossetië. Die twee gebieden zijn al zeventien jaar "autonoom" en hebben de recente onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo aangegrepen om eveneens internationale erkenning te eisen. (dpa/belga/sam)