NAVO-flitsmacht begin volgend jaar richting Russen

Secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg.
EPA Secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg.
Nederland, Duitsland en Noorwegen willen begin volgend jaar testen hoe snel hun militairen aan de oostgrens van het NAVO-bondgenootschap kunnen staan om de Russen af te schrikken. Het gaat om een proef van de nieuwe NAVO-flitsmacht.

Het is nog onduidelijk hoeveel manschappen de proef op de som zal nemen. Bij de Nederlanders kan het aanvankelijk om een paar honderd militairen gaan, uiteindelijk om honderden meer, aldus minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken na overleg vandaag met zijn NAVO-collega's in Brussel.

Nederland, Duitsland en Noorwegen gaan voor de proef een voorlopige flitsmacht opzetten, die in de praktijk verder wordt ontwikkeld. NAVO-topman Jens Stoltenberg roemde het initiatief als "sterk signaal van solidariteit binnen de NAVO."

Met de nieuwe macht wil de NAVO bedreigde bondgenoten zo snel mogelijk, binnen enkele dagen, te hulp schieten. Tot de oprichting werd besloten op de NAVO-top begin september in Wales.

"Wij bijten het spits af", aldus Koenders. De NAVO beschouwt de flitsmacht als nieuwe spits van de bestaande NAVO-interventiemacht, die op zijn vroegst pas na enkele dagen inzetbaar is.

De samenwerking met de Duitsers gaat via het Duits-Nederlandse legerkorps in het Duitse Münster.