NAVO en Rusland hebben akkoord over transit naar Afghanistan

Vladimir Poetin
UNKNOWN Vladimir Poetin

De NAVO en Rusland hebben een akkoord afgesloten over de doorvoer via Rusland van niet-militair materieel bestemd voor de ISAF-troepen in Afghanistan. Straks wordt het akkoord in Boekarest ondertekend in de marge van de NAVO-Rusland-Raad waar de Russische president Vladimir Poetin voor de eerste en tegelijk ook laatste keer zijn opwachting maakt. Poetin geeft in mei als president de fakkel door aan Dmitri Medvedev.

Goedkoper
Het akkoord is goed nieuws voor de NAVO. De factuur voor de bevoorrading van de 47.000 manschappen sterke ISAF-troepenmacht in Afghanistan, die nu hoofdzakelijk via de lucht verloopt, zal voortaan iets minder duur uitvallen. Het akkoord slaat wel alleen op niet-militair materieel, zoals voedsel, brandstof en transportvoertuigen. De NAVO is nog in onderhandeling met de Russen om ook de doorvoer via het Russische luchtruim mogelijk te maken.

Oekraïne en Georgië
De Russen zijn blijkbaar niet opgezet met een aantal zaken in de slotverklaring van de Noord-Atlantische Raad die de staats- en regeringsleiders gisteren hebben goedgekeurd. Er zal straks geen officieel slotcommuniqué komen na de NAVO-Rusland-Raad. Zo is Moskou niet blij met de formele belofte dat Oekraïne en Georgië ooit lid zullen worden van de NAVO. Nochtans kregen de ex-Sovjetrepublieken geen versneld uitzicht op NAVO-lidmaatschap. De Verenigde Staten hadden zich de laatste dagen fel ingespannen om Kiev en Tbilisi nu al het Membership Action Plan (MAP) toe te kennen. Oekraïne en Georgië blijven echter voorlopig in de wachtkamer van de NAVO.

Raketschild
Ook de expliciete NAVO-steun aan het Amerikaanse raketschild in Polen en de Tsjechische Republiek is in Rusland niet in goede aarde gevallen. Volgens diplomatieke bronnen is het feit dat er geen officieel slotcommuniqué komt, wel nog "geen drama". Het wordt nu uitkijken naar de interventie van Poetin in de NAVO-Rusland-Raad. (belga/gb)