NAVO doodt vier scholieren in Afghanistan

UNKNOWN

In Khost, in het oosten van Afghanistan, hebben NAVO-troepen vier Afghaanse studenten doodgeschoten. Volgens het persagentschap DPA gaat het om kinderen van 11 tot 17 jaar, AFP spreekt dan weer van kinderen van 12 tot 19 jaar. Dat meldde het Afghaanse ministerie van Onderwijs vandaag en werd bevestigd door de provinciale regering van Khost. De internationale bezettingsmacht Isaf houdt vol dat "twee bekende opstandelingen en hun twee begeleiders" werden gedood. De confrontatie vond gisteren in de vooravond plaats aan een checkpoint in het district Goerbz, in de provincie Khost.
 
"De scholieren kwamen om tijdens een vuurgevecht tussen soldaten van de door de NAVO geleide Isaf-macht en de oppositie", zo luidt het in een persbericht van het ministerie. Kaboel gebruikt vaak de term "oppositie" in verband met de taliban en gerelateerde groeperingen.
 
Een familielid van een van de gedode tieners zei dat het viertal ongewapend was en op weg naar een volleybalwedstrijd. Volgens een woordvoerder van de provinciale regering en volgens de Isaf hadden NAVO-soldaten het vuur geopend op een voertuig dat een NAVO-kolonne naderde en niet of te laat reageerde op het bevel tot stoppen en evenmin reageerde op waarschuwingsschoten. (afp/ka)