NAVO demonstreert met veel vertoon nieuwe supersnelle multinationale flitsmacht

EPA
De NAVO heeft vandaag met veel vertoon haar nieuwe multinationale flitsmacht gedemonstreerd in Polen. De snelle interventiemacht moet vanaf volgend jaar in staat zijn om zich binnen de 48 uur te ontplooien in reactie op aanvallen van buitenaf.

De oprichting van de flitsmacht - 'Very High Readiness Joint Task Force' - volgde op de Russische annexatie van de Krim en moet onder meer de oostelijke bondgenoten geruststellen over de capaciteiten van de NAVO om snel in actie te schieten bij aanvallen tegen een of meer lidstaten.

De oefening in Polen - 'Noble Jump 2' - vond plaats met een kleine helft van de vijfduizend voorziene militairen. Troepen uit negen lidstaten namen deel, onder wie ook een zestigtal Belgen en twee F-16's. De demonstratie werd gehouden op het Poolse oefenterrein van Zagan, inclusief aanvalshelikopters, special forces, lichte en zware pantserwagens.

Secretaris-generaal Jens Stoltenberg kwam kijken, net als de defensieministers uit vier lidstaten. De Navo-topman toonde zich na afloop onder de indruk. "Dit is het bewijs dat we resultaten boeken", zei hij, eraan herinnerd dat de beslissing om de flitsmacht op te zetten nog geen jaar geleden viel. Volgend jaar moet de suppersnelle reactiemacht volledig operationeel zijn.

EPA
GETTY
Jens Stoltenberg.
EPA Jens Stoltenberg.