NAVO-commandant terug naar Europa na Russische troepenbewegingen

NAVO-generaal Philip Breedlove.
EPA NAVO-generaal Philip Breedlove.
De Amerikaanse NAVO-commandant Philip Breedlove heeft een bezoek aan Washington onderbroken en is teruggekeerd naar Europa. De onzekerheid over Russische troepenbewegingen bij Oekraïne is daarvan de reden. Dat maakte het Pentagon vandaag bekend.

Breedlove zou deze week eigenlijk in het Amerikaanse Congres verschijnen. De Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel vond het echter beter om Breedlove naar Europa te sturen 'vanwege het gebrek aan transparantie' over de troepenbewegingen bij Oekraïne en omdat de bedoelingen van Rusland niet duidelijk zijn.

Breedlove gaat onder meer praten met de Oost-Europese NAVO-landen, die zich zorgen maken over de situatie rond Oekraïne.

Diplomatieke oplossing
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov en zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry zijn vanavond  in Parijs bij elkaar gekomen om te praten over een diplomatieke oplossing voor de Oekraïne-crisis.

De Verenigde Staten zijn bezorgd over de opbouw van Russische troepen aan de grens met Oekraïne. Lavrov heeft vooraf gezegd dat Moskou wil dat Oekraïne een federatie wordt en neutraal is.

De nieuwe machthebbers in Kiev hebben dat fel van de hand gewezen. "Deze agressor wil maar één ding, de volledige capitulatie, splitsing en vernietiging van de soevereiniteit van Oekraïne", aldus een regeringsverklaring.

Deze agressor wil maar één ding, de volledige capitulatie, splitsing en vernietiging van de soevereiniteit van Oekraïne.

Verklaring regering Oekraïne.
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov (r) en zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry (l).
REUTERS De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov (r) en zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry (l).

Geen invasie
Zaterdag benadrukte Lavrov dat Rusland niet de bedoeling heeft om de troepen de grens over te sturen. Moskou heeft daar geen belang bij, zei hij.

Maar Lavrov zei ook dat Rusland klaarstaat om de rechten van de Russischsprekende bevolking in Oekraïne te beschermen. Oekraïne en het Westen bekijken de Russische troepenopbouw aan de grens met argusogen.

De Amerikaanse president Barack Obama wil dat Rusland afziet van verdere provocaties en zijn troepen terugtrekt van de Oekraïense grenzen. Door de Russische annexatie van de Krim is de relatie tussen het Westen en Moskou op een dieptepunt beland.