NAVO-chef kondigt nieuwe militaire strategie aan

Het militaire samenwerkingsverband NAVO komt na tientallen jaren met een nieuwe militaire strategie. "Onze militaire experts hebben deze week een nieuwe militaire strategie voor het bondgenootschap besloten", zegt secretaris-generaal Jens Stoltenberg in Welt am Sonntag.

Volgens hem is sinds 2014 sprake van een "nieuwe veiligheidsomgeving" en zijn er uitdagingen in het zuiden en het oosten. Daarnaast maakt Rusland in toenemende mate gebruik van de “nucleaire dreiging” tegen het Westen. “Dat vereist een gedeeltelijk nieuw militair concept”, aldus de vroegere premier van Noorwegen. De kracht van de NAVO is “dat we in staat zijn om te veranderen wanneer dat nodig is”.

Volgens de Duitse krant stamt de huidige strategie van de NAVO uit 1967. Details van het nieuwe militaire concept worden niet genoemd.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Patrick Dewael

  Ik denk dat we kunnen stellen dat de enige nucleaire dreigingen die er zijn van de VS komen. Uiteraard willen de vet betaalde heren van de NAVO ons doen geloven dat er dreigingen zijn van buiten de NAVO, om zo hun vet betaalde postjes veilig te stellen. Misschien moet NAVO maar eens inzien dat de grootste dreiging NAVO zelf is, met name de VS.

 • Jan Verstrepen

  Zij gaan het eerst weglopen naar Amerika, wij moeten hier blijven want volgens hen is Amerika slecht voor ons, niet voor hen natuurlijk maar dat mag je niet zeggen.

 • Johan Apatride

  Rusland is onze vijand niet. Europa zou wat meer met hen moeten samenwerken ipv blindelings de wensen van de VS te volgen.

 • Michel Van Limbergen

  Met die gasten is het straks 'weg wereld' en tegelijk ook 'weg NAVO', zijn ze zich daar van bewust? Niets is er veilig zolang ze luisteren vaan de VS!