NAVO blijft erbij: "Te vroeg voor antikernwapenverdrag van Nobelprijswinnaar ICAN"

Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO
ap Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO
De NAVO, met daarin drie grote kernmachten, reageert vandaag met gemengde gevoelens op de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan de Internationale Campagne voor Afschaffing van Kernwapens (ICAN).

De NAVO engageert zich voor het behoud van de vrede en (wil) de voorwaarden creëren voor een wereld zonder kernwapens, een doelstelling die ze deelt met de ICAN, maar in tegenstelling tot de ICAN zijn "de omstandigheden" momenteel te ongunstig om een nucleaire ontwapening door te voeren, zegt secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, in een communiqué. Hij drukt erop dat er rekening gehouden moet worden met "de huidige veiligheidscontext".

Symbolisch verdrag

ICAN is een coalitie van 468 ngo's uit 101 verschillende landen, met hoofdkwartier in Genève. De organisatie was de drijfkracht achter het historische, zij het eerder symbolische, antikernwapenverdrag dat op 7 juli werd aangenomen door 122 VN-lidstaten. Symbolisch, want geen van kernmachten en de NAVO-lidstaten - waaronder dus ook België - doet eraan mee.

Stoltenberg herhaalde in de mededeling fel tegen de tekst te zijn, omdat die "de vooruitgang ondermijnt die we al die jaren hebben geboekt op het vlak van ontwapening en non-proliferatie". Welke vooruitgang, preciseerde hij niet.

Binnen de NAVO zijn de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië goed voor 7.315 kernkoppen. Rusland beschikt over 7.000 kernkoppen, China over 270 en Noord-Korea zou 10 à 20 kernkoppen hebben staan, zo schat het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).

Non-proliferatieverdrag

"Wat we nodig hebben, is een controleerbare en evenwichtige vermindering van kernwapens. Het nucleaire non-proliferatieverdrag, dat alle NAVO-bondgenoten hebben ondertekend, blijft de hoeksteen van alle internationale inspanningen om deze doelstelling te bereiken", aldus Stoltenberg.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Carl Kempeneer

  Ofwel is't vroeg, ofwel is't te laat; De toekomst zal het uitwijzen.

 • Tony Dekeukelaere

  geld aan zo'n gasten geven : crimineel !!!

 • Georges Vande Velde

  Er moet tweedracht en twijfel zijn voor de heren politici, indien alles op wieltjes loopt zijn ze er niet meer nodig!!

 • Frederik Janssens

  Dus hij is tegen een verdrag dat in feite hetzelfde doel nastreeft als de NAVO beweert na te streven. Stoltenberg heeft zijn zitje in de NAVO duidelijk gekocht van de Amerikanen waardoor ze in Noorwegen opgescheept zitten met f-35's, en niet vanwege zijn intellectuele capaciteiten