NAVO bereidt zich voor op (mogelijk) einde INF-verdrag: “Geen nieuwe kernraketten in Europa”

De Noorse NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg.
REUTERS De Noorse NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg.
De NAVO-bondgenoten gaan militaire maatregelen voorbereiden als reactie op de Russische schending van het INF-verdrag tegen middellangeafstandsraketten in Europa. Het kan daarbij gaan om het plaatsen van luchtafweerraketten en conventionele raketten, en het houden van meer en grotere oefeningen in Oost-Europa. Maar de plaatsing van nieuwe kernraketten in Europa is niet aan de orde. 

De NAVO-ministers van Defensie bespraken de maatregelen vandaag op het hoofdkwartier in Evere. Volgens secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft Rusland tot 2 augustus de tijd om het INF-verdrag te redden en westerse tegenmaatregelen te voorkomen.

Op die datum loopt het huidige INF-verdrag af. "De tijd raakt op. De NAVO moet zich voorbereiden op een wereld zonder INF-verdrag", aldus Stoltenberg. "Een verdrag dat slechts door één partij wordt nageleefd, biedt geen veiligheid."

Stoltenberg overlegt met de Britse defensieminister Penny Mordaunt.
EPA Stoltenberg overlegt met de Britse defensieminister Penny Mordaunt.

De Amerikaanse president Trump heeft het verdrag uit 1987 in februari opgezegd, omdat Moskou het zou schenden met het plaatsen van SSC-8-raketten, die met een kernkop kunnen worden uitgerust en West-Europa kunnen bereiken. Volgens de VS hebben die een bereik van 2.000 km, volgens de Russen slechts 480 km, binnen de grens van 500 km uit het verdrag.

Russische militairen bij een SSC-8, een raket die met een kernkop kan worden uitgerust. De raket zou in staat zijn om West-Europa te bereiken.  Foto uit januari 2019.
REUTERS Russische militairen bij een SSC-8, een raket die met een kernkop kan worden uitgerust. De raket zou in staat zijn om West-Europa te bereiken. Foto uit januari 2019.

“We moeten alles op alles zetten om Rusland tot naleving van het verdrag te bewegen”, zei de Nederlandse minister van Defensie Ank Bijleveld. Er is volgens haar nog niets beslist, maar de NAVO begint wel al met de voorbereiding van tegenmaatregelen. Voorop staat volgens Bijleveld dat die defensief zijn. “Wij willen geen nieuwe wapenwedloop.”

Stoltenberg benadrukte dat Rusland “nog steeds een kans heeft om het goede te doen en het verdrag te redden”. Hij noemde het Russische gedrag ‘onverantwoordelijk en gevaarlijk’.

Volgende week vrijdag vindt in Evere een laatste beraad tussen delegaties van de NAVO en Rusland plaats, in een poging tot een akkoord te komen, maar de verwachtingen zijn in NAVO-kringen niet hoog gespannen. Het onderwerp staat ook op de agenda van de topontmoeting komend weekeinde tussen Trump en zijn Russische collega Vladimir Poetin in de marge van de G20-top in het Japanse Osaka.

Meer dan 50.000 militairen uit 29 NAV0-lidstaten namen in oktober en november in Noorwegen deel aan Trident Juncture: de grootste militaire oefening sinds het einde van de Koude Oorlog.
AFP Meer dan 50.000 militairen uit 29 NAV0-lidstaten namen in oktober en november in Noorwegen deel aan Trident Juncture: de grootste militaire oefening sinds het einde van de Koude Oorlog.
Trident Juncture 2018.
EPA Trident Juncture 2018.
Trident Juncture 2018.
EPA Trident Juncture 2018.12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Luc Lepoudre

  Het is overduidelijk de Navo die steeds meer Rusland bedreigt maar het omgekeerde beweert. Die Navo is een poppenkast waar de Amerikanen aan de touwtjes trekken en onze "ministers van defensie" zijn rondweg lachwekkend. Ik hoop het einde van deze Navo-bende nog te mogen meemaken ten gunste van een eerlijke samenwerking met Rusland.

 • Paul Siemons

  Voor diegenen die het niet begrepen, de Russen zegden het pakt "de facto" op toen zij nieuwe kernraketten plaatsten, waar zij op hun parade in Moskou trouwens reeds mee pronkten.

 • Danny Willems

  USA heeft inderdaad het verdrag zelf eenzijdig opgezegd. Logisch dat Rusland hetzelfde doet! Dit wil nog niet zeggen dat ze nu op de knoppen gaan drukken! Allee Poetin m.i. niet omdat deze veel slimmer is dan bv Trump waarvan ik het wel zou verwachten! De NAVO doet dit nu onder druk van USA. Wat Stoltenberg moet doen is zijn job en die twee aan tafel zetten om het akkoord terug te bekrachtigen ipv de vazal van de USA te spelen! Ik ben noch voor de één noch voor de ander!

 • diego gonzalez

  Lol. De NAVO die beloofde van geen mm naar het Oosten op te roeken en nu tegen de grens met Rusland aan zit, komt eens heel even de les spellen over hoe je je woord niet mag breken. Hoepel op, stelletje hypocrieten.

 • Paul De Mol

  De Amerikanen zetten (kern- of andere) raketten waar en wanneer ze willen, en daar hebben de Europese landen geen ene moer in te zeggen. De NAVO is een voorwendsel voor de Amerikaanse oorlogsmachine om Europa te kunnen blijven bezetten. De Russen zijn niet het gevaar voor Europa. De dag dat de Amerikanen in een conflict verzeild raken dat wij niet willen, zullen we wel ervaren tot wat die NATO ons leidt.