NAVO beraadt zich over Russische raketten die Europese steden kunnen bereiken

Een foto van een militaire oefening van de Russen in 2017.
EPA Een foto van een militaire oefening van de Russen in 2017.
Alle 29 NAVO-landen zijn het erover eens dat ze zich eensgezind moeten voorbereiden op de plaatsing van meer Russische (kern)raketten die Europese steden kunnen bereiken. 

“Geen enkele bondgenoot kan achteroverleunen. We moeten allemaal meer investeren in de paraatheid van onze troepen.” NAVO-topman Jens Stoltenberg zei dat na overleg van de NAVO-defensieministers over welke stappen ze moeten nemen als Moskou en Washington het zogeheten INF-verdrag niet meer naleven. 

Rusland en de VS namen onlangs afscheid van het verdrag uit 1987, dat hun verbiedt (nucleaire) middellangeafstandsraketten op hun grondgebied te stationeren. De opzeggingstermijn loopt over een kleine zes maanden af.

Rusland plaatst steeds meer van dergelijke SSC-8-raketten maar kan nog tot inkeer komen, aldus Stoltenberg. “We roepen Rusland op die kans te grijpen.” De NAVO heeft geen intenties om soortgelijke raketten in Europa te plaatsen, herhaalde hij. “Dus we spiegelen niet wat Rusland doet. Maar een verdrag dat maar van één kant wordt nageleefd kan ons niet veilig houden.”

Krachtige reactie

Stoltenberg benadrukte net als onder anderen minister Ank Bijleveld dat “we een geloofwaardige defensie en afschrikking moeten hebben”. De reactie van de NAVO zal “verantwoordelijk, afgemeten en krachtig” zijn, zonder te escaleren, verzekerde de Noorse oud-premier. De NAVO wil geen nieuwe wapenwedloop. Daarom gaat de dialoog met Moskou door, want we moeten “niet provoceren maar een conflict voorkomen”.

Het was het eerste NAVO-overleg voor de Amerikaanse minister Patrick Shanahan, de opvolger van de vertrokken Jim Mattis. Hij gaf de steenharde garantie dat de VS een aanval op een bondgenoot blijven zien als een aanval op allen, besloot Stoltenberg.

Bekijk ook:

Poetins nieuwe hypersonische raket “kan kernbom voorbij raketschild vliegen”.

Skiërs op Golanhoogten zien hoe ‘iron dome’ van Israël vijandige raket onderschept.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Michel Jozef

  Daarmee geven ze dus toe dat die zogenaamd hypermoderne F35 niet enkel als jachtvliegtuig, maar ook als nucleair wapen/bommenwerper waardeloos is en enkel maar dient om de Amerikaanse wapenindustrie te sponsoren.

 • Luc Lepoudre

  Rusland is het enige land ter wereld dat beschikt over autarkie en kan dus niet met economische oorlogsvoering op de knieën gedwongen worden zoals Venezuela. Daarom pookt Het Westen, de Navo, een wapenwetloop op, zodat Rusland verplicht wordt tot militaire inspanningen die hun draagkracht te boven gaan.

 • Frank Louman

  Een souverein land mag zelf kiezen wanneer het bij de NATO wil gaan, daar heeft Rusland niks in de pap te brokken. Natuurlijk is Rusland daarvoor op zijn teentjes getrapt maar we weten allemaal dat de NATO Rusland nooit zal aanvallen , Rusland weet dat ook maar maakt er een spelletje van.

 • Gino Denil

  Rusland 145 miljoen inwoners. Europese Unie 515 miljoen. VS 325 miljoen. Defensie uitgaven Rusland 66,3 miljard dollar voor 2017. Defensie uitgaven NAVO 900 miljard dollar, of 13,5 keer meer dan Rusland en de helft van alle defensie uitgaven in de wereld. En toch wil men ons blijven aanpraten dat de defensie uitgaven zouden moeten stijgen.

 • Jan Verstrepen

  Dat kunnen de Russische raketten al jaren lang, waar zit het nieuw meer belastingen en hoger wedde voor de EU?