Navo-baas waarschuwt voor gevolgen Wilders-film

De Nederlandse secretaris-generaal van de Navo Jaap de Hoop Scheffer maakt zich zorgen over de mogelijke gevolgen van de aanstaande film van Geert Wilders over de Koran. Hij zei dat vandaag in het Nederlandse televisieprogramma Buitenhof.

Nederlandse burgers en bedrijven
De Hoop Scheffer zei zich zorgen te maken over de mogelijke gevolgen voor de 50.000 NAVO-militairen in Afghanistan en voor Nederlanders en Nederlandse bedrijven elders in de wereld. "Ik voel me verantwoordelijk voor de troepen in Afghanistan. Als die door de film in de vuurlinie terecht zouden komen, dan maak ik me daar zorgen over en uit ik die zorgen ook".

De Hoop Scheffer wilde zich niet uitlaten over de vraag of hij vindt dat de omstreden Nederlandse politicus af moet zien van de film. "Ik ga dat niet zeggen, dat is aan de Nederlandse politiek".

Nederland kan film niet verbieden
De NAVO-secretaris-generaal werd vorige week tijdens zijn bezoek aan Afghanistan door president Hamid Karzai aangesproken op de film die Wilders waarschijnlijk gaat uitbrengen. "Dan leg ik uit dat Nederland de film niet kan verbieden, maar dat ik ook met hem de grote zorgen deel over de gevolgen voor de bijna 50.000 NAVO-troepen in Afghanistan". Ook de Amerikaanse regering vroeg De Hoop Scheffer deze week naar de Wilders-film.

Betoging in Afghanistan
In Mazar-e-Sharif in Noord-Afghanistan ging vandaag al een zevenhonderdtal mensen de straat op om te protesteren tegen de film, die beledigend zou zijn voor de islam. De manifestanten ventileerden ook hun ongenoegen over de publicatie van Mohammed-cartoons in Denemarken. Ze verbrandden Deense en Nederlandse vlaggen en scanceerden anti-Deense en anti-Nederlandse slogans. In het zuiden van Afghanistan zijn ongeveer 1.600 Nederlandse soldaten gelegerd. In het land bevinden zich ook ongeveer 800 Deense militairen. (belga/eb)

Secretaris-generaal van de Navo Jaap de Hoop Scheffer.
UNKNOWN Secretaris-generaal van de Navo Jaap de Hoop Scheffer.