NAVO-baas Stoltenberg: "Opvoeren van defensiebudget is ook in het belang van Europa"

AFP
"De Europese landen en Canada moeten hun defensie-uitgaven niet opvoeren om de VS te plezieren, ze moeten dat doen omdat het in hun eigen veiligheidsbelang is." Dat heeft NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg vandaag verklaard, een dag voor de start van de NAVO-top in Brussel. "Een sterke NAVO is goed voor Europa, maar ook voor de VS", zo deelde hij nog mee.

Stoltenberg ging tijdens een persconferentie in het nieuwe NAVO-gebouw in Brussel in op de aanhoudende discussie over een eerlijke verdeling van de lasten binnen het bondgenootschap. Alle NAVO-landen hebben hun defensiebudget in reële termen opgetrokken, zo benadrukte hij met de nieuwe cijfers bij de hand. 

"Decennialang werd er voor miljarden bespaard op Defensie. Die trend is gekeerd. Nu wordt er voor miljarden geïnvesteerd, aldus Stoltenberg. "Er zijn acht landen die minstens twee procent van hun bbp uitgeven aan Defensie. In 2014 waren dat er nog maar drie".

Stoltenberg weerlegde daarmee daarmee de 
kritiek van de Amerikaanse president Donald Trump dat de Europese NAVO-landen onvoldoende inspanningen leveren om hun engagement op het vlak van defensie-uitgaven na te komen. Maar de secretaris-generaal haastte zich wel om te benadrukken dat hij de Amerikaanse leider niet wil terechtwijzen. "Ik dank president Trump voor zijn leiderschap op het vlak van defensie-uitgaven. Het heeft een duidelijk effect gehad", zo klonk het diplomatisch.

"Niets verkeerd aan meningsverschillen"

Stoltenberg ziet in de discussie over de verdeling van de lasten geen bedreiging voor de eenheid binnen de NAVO, zo liet hij ook verstaan. Ondanks het verschil in visie tussen de VS en de EU zal NAVO "de hoeksteen van de trans-Atlantische veiligheid blijven", zo klonk het. "Er is niets verkeerd aan meningsverschillen. Doorheen de geschiedenis van de NAVO zijn er altijd al meningsverschillen geweest tussen de leden. We zijn daar altijd uit geraakt." 
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Freddie Lamers

  Stoltenberg is een vriendje van de wapenindustrie. Bang makende praatjes verkondigen, om hun moordtuig te verkopen. Rusland de vijand. Laat me niet lachen. Maar er wel een WK voetbal organiseren.

 • Daan Roos

  Het succes van het SCO toont hoe geïsoleerd de NATO is. De NATO heeft zich de laatste 30 jaar geprofileerd als een agressieve coloniale macht. Oorlogen om olie en macht. Daar zullen we in de toekomst zwaar voor afgestraft worden!

 • Jan Verstrepen

  Misschien eens beginnen met zijn wedde aan te passen naar beneden dan.

 • Jan Harmsen

  Wij moeten dringend uit die agressieve club. Wij hebben de USA voor niets nodig.

 • Michel Van Limbergen

  Duitsland, Frankrijk en Het Verenigd Koninkrijk hebben samen een budget dat meer dan 2 keer groter is dan dat van Rusland. Moet er zand zijn? Wie wordt er hier in't ootje genomen? De bevolking!