NAVO-baas Jens Stoltenberg: “Oproep van Trump om militaire uitgaven te verhogen, heeft gewerkt”

Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg.
AFP Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg.
De oproep van Amerikaans president Donald Trump aan de NAVO-leden om hun militaire uitgaven te verhogen, heeft gewerkt. Dat heeft Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO, gezegd op de tv-zender Fox News. Een pluim die Trump via Twitter met plezier op zijn hoed stak.

"We zien dat de duidelijke boodschap van president Trump een impact heeft", zei Stoltenberg. "Tegen eind volgend jaar zullen de NAVO-leden zowat 100 miljard dollar extra hebben uitgegeven aan defensie.”

Trump eiste al meermaals dat de partners in de verdragsorganisatie hun militaire uitgaven zouden verhogen. Hij klopte zich na de uitspraken van de NAVO-baas dan ook op de borst op Twitter. "Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, heeft net gezegd dat de NAVO er dankzij mij in geslaagd is meer geld dan ooit te verzamelen bij zijn leden, na jaren van daling", tweette Trump. "Dat heeft lastenverdeling. En meer eenheid ook.”

De voorbije maanden waren er hardnekkige geruchten dat Trump overwoog om de Verenigde Staten terug te trekken uit de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie.

Stoltenberg is enkele dagen op bezoek in Washington. Er is geen ontmoeting met Trump gepland.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Marc Camp

    Ach, echt! Of was het neit dat vele uitgaven plots samen vielen zodat ze ineens voor een zware verhoging hebben gezorgd.

  • George Verbeek

    Triestig. Hoe hoger de militaire uitgaven, des te meer gewapende conflicten. Elk conflict waar de VS in verwikkeld is geraakt sinds WO2 is slecht afgelopen. Geen enkel gewapend conflict is goed afgelopen, nergens is de situatie verbeterd na ingrijpen van de VS. Dit zijn feiten. Al het geld dat naar de wapenlobby gaat komt de bevolking niet ten goede, integendeel.

  • Jan Verstrepen

    Alles wat Trump doet wordt verwezenlijkt, de andere presidenten hebben er jaren over gezeverd, hij deed het in één dag.