Nauwere militaire samenwerking tussen VS en Griekenland leidt tot protesten in Athene

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis (l) en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo (r) vandaag in Athene.
EPA De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis (l) en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo (r) vandaag in Athene.
De Verenigde Staten zullen nauwer samenwerken met Griekenland, vooral op militair vlak. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo vandaag aangekondigd in Athene. De aankondiging heeft ook tot protesten in de Griekse hoofdstad Athene geleid.

Pompeo zat vandaag samen met de premier van Griekenland, Kyriakos Mitsotakis. Beide NAVO-landen zullen behalve militair, ook hun banden versterken in de energie- en economische sectoren.

“Nieuw hoofdstuk”

“We openen een nieuw hoofdstuk in onze geschiedenis", aldus Mitsotakis. "Onze relatie was echt nog nooit zo sterk als vandaag." Volgens Pompeo heeft een sterke militaire band ook positieve effecten op andere domeinen, zoals de economie, en promoot het Amerikaanse investeringen in Griekenland. Later op de dag ondertekenden Athene en Washington een bilateraal akkoord voor defensiesamenwerking.

Bij het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken is vernomen dat de Verenigde Staten binnenkort ook twee luchthavens in het centrum van Griekenland, nabij Larisa, en de strategisch belangrijke haven Alexandroupolis voor militaire doeleinden kunnen gebruiken. Momenteel staat al een groot marine- en luchtmachtssteunpunt op het eiland Kreta, aan de golf van Souda, ter beschikking van Washington.

Tegenwind

De aankondiging van nauwere militaire samenwerking tussen beide landen leidde ook tot protesten. Activisten gooiden verf op een standbeeld van de gewezen Amerikaanse president Harry Truman in het centrum van Athene. De politie kwam tussenbeide met traangas, pepperspray en wapenstokken om de manifestanten uit elkaar te jagen, zo meldden lokale media. Volgens sommige berichten waren de manifestanten afkomstig van een bijeenkomst van ongeveer 3.000 leden en aanhangers van de Griekse communistische partij KKE.

Betogers protesteren tegen het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo in Athene.
EPA Betogers protesteren tegen het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo in Athene.
Het standbeeld van de voormalige Amerikaanse president Harry Truman werd door betogers met rode verf beklad.
EPA Het standbeeld van de voormalige Amerikaanse president Harry Truman werd door betogers met rode verf beklad.

Turkije

De relaties tussen beide landen zijn de afgelopen jaren verbeterd, terwijl de Amerikaanse banden met Turkije verslechterden. Athene hoopt op Amerikaanse diplomatieke hulp bij de groeiende spanningen in de Egeïsche Zee met Turkije. De VS hebben dan weer steunpunten in Griekenland nodig voor hun acties in het Midden-Oosten en de bewaking met drones van het zuidoosten van Europa tot aan Oekraïne.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.