Nauwelijks nieuwe troep van overboord geslagen containers op stranden Waddeneilanden

Spullen op het strand die zijn aangespoeld nadat het vrachtschip MSC Zoe 270 containers was verloren.
ANP Spullen op het strand die zijn aangespoeld nadat het vrachtschip MSC Zoe 270 containers was verloren.
Er is vrijwel geen nieuwe troep aangespoeld op de stranden van de Waddeneilanden. De Veiligheidsregio Friesland meldt vandaag aan het einde van de ochtend dat inspecties hebben uitgewezen dat de stranden op de eilanden vrijwel schoon zijn gebleven.

Van de eilanden wordt vandaag alleen op Schiermonnikoog nog gecoördineerd schoongemaakt. Daar wordt onder meer met speciale zuigers en een zogenoemde beachcleaner gewerkt om al het kleine plastic van het strand te krijgen.

Ook op het vasteland wordt vandaag nog op meerdere plekken gewerkt aan het opruimen van plastic en ander afval van de eerder deze week van een schip overboord geslagen containers.

Weersite Weeronline waarschuwt wel dat het dinsdag gaat stormen. Door de combinatie van springvloed en een sterke noordwestenwind zal meer water het Waddengebied instromen. Hierdoor zal meer rommel van de overboord geslagen containers aanspoelen op de Wadden en op het Friese en Groningse vasteland. Aan de Nederlandse kust kan de wind dan pieken naar 100 kilometer per uur. In het Waddengebied wordt de sterkste wind verwacht. Met windkracht 9 is er daar waarschijnlijk sprake van storm.

Intussen is de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) in het Duitse Bremerhaven voor een verkennend onderzoek naar het overboord slaan van containers van het schip MSC Zoe. Het schip meerde na het verliezen van de 277 containers aan in Bremerhaven. Op basis van de verkenning volgt naar verwachting in de loop van komende week een besluit of dit een onderzoek is voor de OvV of voor de Duitse evenknie.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Albert De Vries

    "Nauwelijks nieuwe troep van overboord geslagen containers op stranden Waddeneilanden." 't Is allemaal gezonken naar de zeebodem

  • Jan Wartenhorst

    Alle containers & troep moeten op kosten van de rederij opgespoord en geborgen worden. Container die op zee drijven zijn een groot gevaar voor de scheepvaart ( klein en groot).