Natuur herovert Venetië: helderblauw water, vissen en broedende eenden in het midden van de stad

Er varen geen gondels op het water en de natuur profiteert ten volle van de rust.
BSRagency BSR Agency Er varen geen gondels op het water en de natuur profiteert ten volle van de rust.
Het is bijzonder rustig in het anders met toeristen overspoelde Venetië. Door het coronavirus en de ingevoerde maatregelen van de Italiaanse overheid, is het doodstil in de straten van de Noord-Italiaanse stad, er varen geen gondels op het water en de natuur profiteert ten volle van de rust.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Nadat Italië in lockdown ging was er geen sprake meer van toeristen, en inwoners bleven thuis. Al snel kleurde het water van de anders ‘oh zo drukbevaren’ Venetiaanse kanalen helderblauw. Al snel krioelde het van de vissen. Hand in hand met die vissen gaan zwanen en aalscholvers, zwartgekleurde waterraven. En eenden voelen zich zo op hun gemak dat ze hun eieren uitbroeden bij het Piazzale Roma, een anders drukbezocht plein in de Italiaanse toeristenstad.

“Ik denk dat we allemaal willen dat Venetië zo een tijdje blijft”, zegt Gloria Beggiato, eigenares van het Metropole Hotel. “Maar we kijken ook terug uit naar de komst van toeristen. We zouden van deze gelegenheid gebruik moeten maken om na te denken over de toekomst, hoe we een betere balans kunnen vinden tussen de stad en toerisme.”

Fake news 

Er zijn dan wel tal van eenden en aalscholvers te zien op de kanalen van Venetië, dolfijnen spot je niet in de Italiaanse stad. Zelfs niet nu het coronavirus de toeristen weghoudt. Nochtans circuleren er enkele berichten op sociale media waarin beweerd wordt dat er dolfijnen in de grachten rondzwemmen. In werkelijkheid gaat het om foto’s en video’s die gemaakt werden in Sardinië. 

MARCO CAPOVILLA via REUTERS
BSRagency BACKGRID