Nationale Bank van Spanje: "Recessie dreigt voor Catalonië"

Catalonië dreigt in een economische recessie terecht te komen als de spanningen na de onafhankelijkheidsverklaring nog lang duren. Dat meent de Nationale Bank van Spanje. Voor de hele Spaanse economie dreigt dan weer een serieuze groeivertraging.
Photo News

Een scenario waarbij er "zware en langdurige politieke spanningen" zijn in Catalonië zou de regio vanaf eind dit jaar tot eind 2019 in een economische recessie duwen, staat donderdag in een rapport van de Nationale Bank. In diezelfde periode zou de groei van de Spaanse economie met 2,5 procentpunt vertragen. Dat betekent dat de groeiverwachting bijna wordt gehalveerd.

Als de spanningen slechts tijdelijk aanhouden, zou het verlies voor het bruto binnenlands product slechts 0,3 procentpunt bedragen, blijkt uit het rapport.

Officieel wordt de groeiverwachting voor Spanje nog niet naar beneden bijgesteld. De Nationale Bank gaat uit van een economische groei met 3,1 procent in 2017 en 2,5 procent in 2018. De Spaanse regering toonde zich wel al iets pessimistischer, met een verwachte groei van 2,3 procent in 2018.

Eerder raakte al bekend dat er sinds begin deze maand al meer dan 1.900 bedrijven hun zetel verhuisden uit Catalonië. Die regio is vanuit economisch oogpunt de belangrijkste van het land, goed voor 19 procent van het bbp
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gabrielle Rossi

  Er zijn al meer dan 2000 bedrijven(hoofdzetel) verhuisd naar andere regio's in Spanje.Dus dit betekend minder inkomende belastingen voor de catalaanse regering.Dit is geen zever maar eenvoudige wiskunde.

 • Gertjan Vanneste

  Uiteraard, gezien Spanje zijn beste melkkoe (=Catalonië) geslacht heeft met de quasi herinvoering van het Franco-regime.

 • Franky Vanhoof

  Groot kapitaal, EU en pro-globalisatie groepen panikeren al! Laat nu toevallig deze groepen de media in handen hebben....

 • MARCUS AVITUS

  Als er voor Catalonië (de Spaanse melkkoe) een recessie dreigt, volgt Spanje wat later.

 • schevernels diana

  Gewoon bangmakerij gans Spanje zal in recessie gaan en Catalonië zal gewoon zijn gang gaan met of zonder Madrid!