Nationale Bank telt de rekeningen nog eens na: overheidsschuld daalt van 102 naar 100 procent

De Nationale Bank van België in Brussel.
Photo News De Nationale Bank van België in Brussel.
De Nationale Bank heeft een methodologische herziening doorgevoerd van de nationale rekeningen, waardoor de economische groei opwaarts werd bijgesteld en de overheidsschuld werd verlaagd. In 2018 komt de schuldgraad zo pal uit op 100 procent van het bruto binnenlands product. Volgens De Tijd leidt de herziening er bovendien toe dat de overheidsschuld dit jaar zo goed als zeker onder de 100 procent zal zakken.

De Nationale Bank evalueert elke vijf jaar de nationale rekeningen om de kwaliteit, relevantie en coherentie van de statistieken te verbeteren. Daarbij werden ook nieuwe economische verschijnselen gemeten en voor het eerst in de nationale rekeningen opgenomen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de elektriciteitsproductie door de huishoudens, die door de stimulansen van de overheid aanzienlijk gestegen is, en de e-commercetransacties. 

Daarnaast hebben volgens de herziening bijvoorbeeld de verhuur van woningen en verzekeringsmaatschappijen een grotere impact op het bbp. 

Na de evaluatie van 2019 werd de gemiddelde overheidsschuld tussen 2010 en 2017 neerwaarts bijgesteld van 104,2 naar 103,7 procent van het bbp, terwijl de economische groei in die periode steeg van gemiddeld 1,2 procent naar 1,4 procent.

Voor het jaar 2018 staat er nu een schuldgraad van 100 procent in de tabellen. Voordien ging de Nationale bank nog uit van 102 procent. Daarbij bedraagt het overheidstekort 0,7 procent. De economische groei klokte vorig jaar, dankzij de binnenlandse vraag, af op 1,5 procent, na een groei met 2 procent in 2017. In de vorige tabellen was er nog sprake van 1,4 procent groei in 2018. De banencreatie becijferde de NBB in 2018 op 66.000 jobs.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Benny Raes

  Straf hé, de staatsschuld stijgt iedere seconde met 507 euro, en toch daalt de staatsschuld volgens de Nationale Bank. Met het veranderen van parameters kan je alles bewijzen maar de effectieve cijfers veranderen niet en het zijn enkel deze cijfers die de waarheid vertellen.

 • Johan Billiet

  ze zijn daar nog altijd met bijna 2 duizend werknemers...ge moet u toch met iets bezig houden...

 • Gilbert Rodts

  Ze kunnen goed goochelen met de cijfers om het geloofwaardig te maken .

 • Gino Denil

  Als de huren duurder worden heb je blijkbaar een groter BPP. Terwijl het land er niet rijker op geworden is en het gewoon een transactie tussen burgers is. Wat je allemaal kan bereiken met creatief boekhouden.

 • Marc Van Dyck

  Procentueel daalt de overheidsschuld ! Dat is heel wat anders. De overheidsschuld is gestegen, maar het BNP is harder gestegen. Als je de tabellen van de overheidsschuld nagaat, stijgt de schuld jaar na jaar.