National Geographic erkent racistisch verleden en plaatst bijzondere tweeling op de cover: "Zij zien de wereld niet in zwart en wit"

Zussen gaan wereld rond dankzij National Geographic

National Geographic
Maak kennis met Marcia en Millie Biggs. Allerbeste vriendinnetjes én een tweeling. Jawel. Toch zien de meisjes er helemaal anders uit. Marcia heeft een lichte huid, grote blauwe ogen en blond haar. Haar zus Millie heeft een donkerdere huid, bruine ogen en zwart haar. Hun opmerkelijke unieke looks vielen in het oog van National Geographic, die de tweeling prompt op de cover van hun magazine plaatste. De  nieuwe editie staat immers volledig in het teken van ras. Het tijdschrift stak ook de hand in eigen boezem en erkent zijn racistisch verleden.

Het verhaal van de tweeling maakt deel uit van The Race Issue, een speciale uitgave van National Geographic, dat zich vastbijt in hoe ras ons definieert, scheidt en samenbrengt. En of de twee Engelse meisjes er trots op zijn dat hun gezichten nu de hele wereld rondgaan. “Je ziet jezelf niet elke dag op een magazine", vertelt Marcia fier. Maar de 11-jarigen begrijpen stiekem niet waarom ze zo speciaal zijn. “Ze zien de dingen nu eenmaal niet in zwart en wit”, grinnikt papa Michael Biggs.

Toen Amanda Wanklin en Michael Biggs verliefd werden op elkaar, hadden ze lak aan alle mogelijke uitdagingen die hen te wachten stonden als gemengd koppel. Ze gingen samenwonen in het Engelse Birmingham en besloten een gezinnetje te stichten. Op 3 juli 2006 kwam hun tweeling ter wereld. Al snel werd duidelijk dat hun dochters een licht andere tint hadden. Toen ze ouder werden, werd ook het verschil groter. "Toen ze zo'n 10 maanden oud waren, werd Millie donkerder en donkerder”, zegt Michael, die zelf van Jamaicaanse afkomst is en een donkere huidskleur en donker haar heeft. Marcia begon dan weer harder op haar blanke en blonde mama Amanda te lijken. "We maakten ons er nooit zorgen over, we stelden het gewoon vast", aldus Michael.

ABC News

Zeldzaam?

Velen konden er met hun hoofd niet bij als ze de twee meisjes zagen. “Hoe kan dat?” Amanda noemt haar meisjes trots haar “mirakel van één op een miljoen”.  Maar het fenomeen - hoewel speciaal - is niet zeldzaam. Millie en Marcia zijn twee-eiige tweelingen. Bijgevolg waren de embryo's niet identiek en zijn ze genetisch gezien niet meer gelijk dan andere broers en zussen. De genetische samenstelling van Millie en Marcia resulteerde erin dat Millie meer leek op haar papa en Marcia op haar mama, wat voorkomt bij 1 op 100 twee-eiige geboortes.

“De gelaatstrekken bij twee-eiige tweelingen zijn afhankelijk van verschillende variabelen”, legt statistische geneticus Alicia Martin uit in het National Geographic-magazine. “Het heeft onder meer te maken met de afkomst van de voorouders van de ouders en van complexe pigmentgenetica. In genetische termen is huidskleur geen ‘binaire trek’ met enkel twee mogelijkheden. Er zijn veel kleuren mogelijk en iedereen heeft een bepaalde schakering in het spectrum. Het hele idee van ‘ras’ is een menselijke uitvinding”, klinkt het.

De familie ziet samen de cover van National Geographic.
ABC News De familie ziet samen de cover van National Geographic.

Racisme

Ras betekent vaak ook racisme. De tweeling blijkt goed te weten wat racisme is. “Dat is als iemand je beoordeelt op je kleur en niet op je ‘zelf’”, aldus Millie. Volgens Marcia is racisme “negatief, want het doet mensen pijn”. Gelukkig hebben de meisjes er zelf nog niet mee te maken gehad. Als mensen hen zien, gaat het bovenal om nieuwsgierige verwondering. “Ze denken dat we beste vriendinnen zijn”, legt Marcia uit. “Als ze dan horen dat we een tweeling zijn, zijn ze verbaasd.” Zelf zijn ze niet geïnteresseerd in hun huidskleur. Wat hen zo verschillend maakt? “Millie houdt van meisjesachtige dingen”, aldus Marcia. “Ze houdt van roze en zo. Ik hou niet van roze. Ik hou van turnen en de kleur blauw.”

Amanda Wanklin Facebook

Racistische berichtgeving

Naar aanleiding van The Race Issue nam National Geographic hun berichtgeving van de voorbije vijftig jaar onder de loep. “Laten we niet toegeven aan het hedendaagse schaamteloze gebruik van racisme als politieke strategie en bewijzen dat we beter zijn dan dit”, schrijft hoofdredacteur Susan Goldberg.

Goldberg zegt dat ze helemaal sprakeloos werd toen ze archiefstukken van het magazine doornam, waaronder een foto van Australische Aborigines met het bijschrift: “Zuid-Australische zwarten zijn de minst intelligente van alle mensen”.

National Geographic versterkte de racistische mentaliteit met “enorme autoriteit”.

Professor John Edwin Mason

Professor John Edwin Mason die de berichtgeving van het magazine onderzocht, zegt dat National Geographic de racistische mentaliteit met “enorme autoriteit” verstrekte. Hij stelde vast dat het tijdschrift tot de jaren 1970 niet-blanke Amerikanen negeerde en hen enkel toonde als arbeiders of huispersoneel.

Met foto’s waarop inheemse volkeren kennis maken met westerse technologie creëerde National Geographic Geographic een splitsing tussen “wij en hen”, tussen “beschaafd en onbeschaafd”. Ook het buitensporige aantal foto’s van vrouwen van eilanden in de Stille Oceaan viel hem op.

Toch erkent de historicus ook het goede werk van het tijdschrift tijdens deze periode. “Het is mogelijk om te stellen dat een tijdschrift iemand tegelijkertijd de ogen kan openen en doen sluiten”, aldus Mason.
4 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Hubert Wouters

  Een schattige tweeling. Mooi.

 • Simon Deruyter

  Dus helemaal niks speciaals en toch maken ze er een artikel van? Het heeft meer te doen met een politieke boodschap denk ik.

 • Fredien Vandervekens

  Is Michel een timmerman ? Dan is de H. Geest weer opgedoken.

 • Marlies Schoefs

  Mooi kids lijken ook op elkaar