Nationaal eerbetoon voor held van Trèbes die plaats van gijzelaars innam

AFP
De held van Trèbes, Arnaud Beltrame, is vandaag begraven. De agent wisselde afgelopen vrijdag bij de gijzeling in Trèbes vrijwillig van plaats met de achtergebleven gijzelaars. Hij overleed later aan zijn opgelopen verwondingen. Vandaag heeft hij een nationaal eerbetoon voor zijn uitzonderlijke moed gekregen.

Beltrame, die postuum de titel kreeg van kolonel, werd geëerd als een held. Eerder op de dag werd in politiekantoren over het hele land al een minuut stilte gehouden ter ere van de 44-jarige agent "die zijn leven gaf ter bescherming van zijn medeburgers". 

De officiële ceremonie vond plaats aan de Invalides in Parijs, een monument en voormalig militair complex waar ook het lichaam van Napoleon is ondergebracht. President Emmanuel Macron hield er een toespraak. Naast diverse publieke figuren onder wie heel wat regeringsleden en de ex-presidenten Nicolas Sarkozy en François Hollande, woonden ook honderden andere mensen de plechtigheid bij. Onder de 400 genodigden waren eveneens de familieleden van de slachtoffers.

Franse hoogwaardigheidsbekleders waaronder binnenlandminister Gérard Collomb (rechts), houden een minuut stilte ter nagedachtenis van de vermoorde gendarme Arnaud Beltrame.
AFP Franse hoogwaardigheidsbekleders waaronder binnenlandminister Gérard Collomb (rechts), houden een minuut stilte ter nagedachtenis van de vermoorde gendarme Arnaud Beltrame.

Beltrame zou normaal gezien in juni in het huwelijk treden met zijn partner, nadat het paar eerder al de burgerlijke plechtigheid had voltrokken. De agent had zijn transfer naar het zuiden van Frankrijk aangevraagd om dichter bij zijn vrouw te zijn.

Islamitische Staat

Bij de gijzeling vielen afgelopen vrijdag vier doden. De politie schoot de dader, een 25-jarige Fransman met Marokkaanse roots, dood. De terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) eiste de terreurdaad op.

De Franse luitenant-kolonel had afgelopen vrijdag vrijwillig gevraagd aan de gijzelnemer Redouane Lakdim, een Fransman van Marokkaanse afkomst, om van plaats te wisselen met de mensen die zich nog in de supermarkt bevonden. Eens hij binnen was, legde hij zijn telefoon op tafel zodat de agenten de situatie in de supermarkt konden volgen.

De terrorist schoot de agent uiteindelijk neer en diende hem eveneens een aantal messteken toe. Beltrame werd zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis, maar dat mocht uiteindelijk niet meer baten. Afgelopen zaterdag kwam het trieste nieuws dat de agent zijn heldendaad niet heeft overleefd. Hij laat een vrouw, twee broers en zijn mama achter. 

Heldendaad

De Franse president noemde Beltrame net na de feiten al een echte held. "Gesneuveld als een held", klonk het in een mededeling. "Hij verdient respect en bewondering van de hele natie." De officier leverde "een bewijs van uitzonderlijke moed en zelfopoffering". Om die redenen krijgt Beltrame dus later vandaag een nationaal eerbetoon. 

Volgens zijn broer wist Arnaud maar al te goed dat hij geen kans zou maken tegen terrorist Radouane Lakdim. Het belette hem niet zich vrijwillig op te offeren om het leven van anderen te sparen. Zijn moeder beschrijft hem als een "loyale, altruïstische en gepassioneerde doorzetter". Ze wist meteen dat het om haar zoon ging, toen ze hoorde dat een luitenant-kolonel zwaargewond was geraakt. "Dat maakte deel uit van zijn karakter, van zijn inzet, van de man die hij was. En er hadden zich al gelijkaardige situaties voorgedaan."

Macron zei tijdens een toespraak dat "Frankrijk de strijd moet aangaan met een nieuwe vorm van islamisme". Het land ziet zich niet enkel geconfronteerd met de terreurmilitie Islamitische Staat, maar ook met een ondergrondse vorm van islamisme die zich via sociale netwerken verspreidt, aldus de president. Hij riep elke burger op om opnieuw de nodige waakzaamheid en burgerzin aan de dag te leggen.

AFP
AFP
AFP
Photo News
Arnaud Beltrame (1973-2018).
AFP Arnaud Beltrame (1973-2018).18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Laurent Van De Velde

  Dit zijn rolmodellen waar toekomstige generaties over moeten leren op school. Dit zijn de beschermers van onze vrijheid en rechten. Nooit kun je hen genoeg eren... Vergeet zijn naam of offer nooit.

 • stavros kanakaris

  Lisette Theunis, dit is allesbehalve een 'zinloze' dood. Als mensen als Beltram anderen kan inspireren om zich voor de gemeenschap en tegen intolerantie in te zetten, dan zal zijn nagedachtenis blijven voortleven.

 • pat neyt

  Ligt veel aan te lakse politiek, Merkel heeft de doos van pandora geopend, en dit is nog maar het begin, Deze ene dappere man staat voor velen, maar het mocht eigenlijk niet gebeuren..R.I.P

 • Charlotte De greef

  Lois Verdonk, een zeer juiste analyse! Super veel respect voor deze held!

 • Lisette Theunis

  Weeral een zinloze dood door de schuld van de gevoerde politiek van onze dure helden in het Europees parlement. Syriëstijders mag je nooit laten terugkeren. Geradikaliseerde sympathisanten moet je opsluiten en uitzetten. Maar daar is echte politieke moed voor nodig. Dus gaat het zinloze moorden gewoon verder.